Pedagoog en onderzoeker
Universiteit Utrecht / Leerpunt

Sessiearchief

Omschrijving

We kunnen bijna allemaal wel koken. Voor de ene is het een ei bakken, de andere kookt moleculair. Maar er wordt weinig eten klaargemaakt als de kok ontbreekt. In zijn keynote staat Pedro De Bruyckere nuchter en genuanceerd stil bij de gevolgen van het lerarentekort, mogelijke oplossingen, mogelijke valkuilen.

Omschrijving

Explore robust, current ideas and contemporary findings from different psychological disciplines, such as cognitive psychology, developmental psychology, social psychology, personality theory and systems theory, and learn new insights to enhance your teaching.

Deepen your knowledge of how students and young people develop as individuals and how a greater understanding of human behaviour can make you a more effective teacher. Each chapter includes ‘teacher takeaways’ offering practical advice on how to translate up-to-date psychological ideas into effective teaching techniques.

Omschrijving

We hebben het steeds vaker over evidence-informed onderwijs, waarbij wetenschappelijke evidentie de leerkracht ondersteunt bij het maken van zijn didactische en pedagogische keuzes. Maar zijn de belangen van de leerkracht en de wetenschapper wel dezelfde? Moeten we misschien naar een nieuwe invulling van evidence-informed? En welke evidentie hebben leraren zelf?

Omschrijving

Sommige zaken waar ouders en opvoeders zich zorgen over maken bij jongeren, zijn die zorgen niet waard.

In de plaats daarvan bestaan er andere crises die minder opvallend zijn, maar juist schadelijkere gevolgen hebben voor de jeugd. In Met de kinderen alles goed onderscheidt Pedro De Bruyckere feit van fictie. Is het echt zo erg gesteld met de kinderen en jongeren? En zijn er manieren om hun weerbaarheid te versterken?

Link naar boek: https://www.lannoo.be/nl/met-de-kinderen-alles-goed

Omschrijving

Veel handboeken psychologie en ontwikkelingspsychologie staan vol met interessante inzichten uit de voorbije 150 jaar, maar welke inzichten zijn vandaag nog relevant? En welke takken in de psychologie worden onderbelicht als je enkel naar cognitieve psychologie of ontwikkelingspsychologie kijkt? Een voorbeschouwing op het aankomende boek van Pedro De Bruyckere, Casper Hulshof en Liese Missinne.

Podcast

Omschrijving

De voorbije jaren ging er in onderwijs heel veel aandacht naar leren en cognitieve psychologie. Maar zowel onderwijs als psychologie zijn nog veel, veel meer.
De voorbije vier jaar heeft Pedro De Bruyckere samen met Casper Hulshof en Liese Missinne getracht met een zo ruim mogelijk blik te kijken naar wat psychologie kan betekenen voor leraren en bij uitbreiding ouders en opvoeders. De zoektocht was niet makkelijk, omdat psychologie net door een van de grootste crises gaat in de geschiedenis van deze tak van de wetenschap. De replicatiecrisis heeft veel zekerheden op losse schroeven gezet, waardoor het scheiden van feit en niet meer echt een feit een heuse klus bleek.

Het werk is nu klaar en het boek verschijnt eindelijk op 7 september. Op researchED licht Pedro De Bruyckere in primeur al een tipje van de sluier op.

Podcast

Omschrijving

Eind oktober, begin november komt mijn nieuwe boek uit. Tiens, was er dan al niet een cover voor een nieuw boek? Ja, maar de titel bleef niet goed zitten. Voor de Vlamingen, crises is net als crisissen een meervoudsvorm van crisis ;). Het boek gaat dus niet (enkel) over Corona, maar bespreekt veel meer verschillende crises.

Over het boek:
Sommige zaken waar ouders en opvoeders zich zorgen over maken bij jongeren, zijn die zorgen niet waard. In de plaats daarvan bestaan er dan weer andere crises die minder opvallend zijn, maar juist schadelijkere gevolgen hebben voor de jeugd. In Met de kinderen alles goed onder- scheidt Pedro De Bruyckere feit van fictie. Is het echt zo erg gesteld met de kinderen en jongeren? En zijn er manieren om hun weerbaarheid te versterken? Deze sessie geeft je het antwoord en gaat op zoek naar oplossingen. Via deze link kunt u het boek aanschaffen: https://www.lannoocampus.nl/nl/met-de-kinderen-alles-goed.

Opname

Omschrijving

Evalueren is belangrijk, maar hoe ziet de toekomst van evalueren er uit? Wat zijn de tendensen en vooral, wat is The Dark Side van evalueren? Verondersteld gekend: teaching to the test of testfouten. Dit zal verder gaan, veel verder…
Komt aan bod:
– Tales of the Unexpected
– Dark Mirror
– The Twilight Zone

Omschrijving

Veel – niet alles – werkt in onderwijs, maar niks werkt altijd. De vraag moet dus niet zijn: wat werkt? Maar wel: wat werkt wanneer en wanneer niet? En vooral weten waarom iets al dan niet werkt is belangrijk om als leerkracht weloverwogen keuzes te maken. Deze vragen zijn het uitgangspunt voor het nieuwe boek Klaskit en voor deze lezing.

Basic Ingredients for Great Teaching

A lot works in education, but nothing works all of the time. In this session you’ll learn some basic ingredients for great teaching. But just like when you use salt and pepper in the kitchen, too much or too little can make a huge difference when working on feedback, metacognition, etc… Based on the new book with the same title.

Opname

Omschrijving

Pedro De Bruyckere vertaalde het boek “When can you trust the experts?” van Daniel Willingham naar het Nederlands. In dit boek toont bestsellerauteur Daniel T. Willingham hoe je feit van fictie kunt onderscheiden als je het zinnetje hoort ‘onderzoek zegt dat’. In het boek en in de lezing beschrijven Willingham en De Bruyckere wat goede wetenschap is, hoe je die kunt herkennen en waarom we vaak zo goedgelovig zijn voor slecht onderbouwde en foute claims.

Omschrijving

Wat kunnen de inzichten van het onderzoek van Mullanaithan en Shafir betekenen voor onderwijs? In hun boek “Scarcity: Why Having Too Little Means So Much” beschrijven beide hun onderzoeken naar de invloed van schaarste op intelligentie. In hun boek zelf komt onderwijs slechts beperkt aan bod, maar toch kunnen hun resultaten belangrijke consequenties hebben voor de dagelijkse praktijk.

Deze presentatie is gebaseerd op het artikel Scarcity and education to be published in EER in 2016.

Ga naar de bovenkant