Project omschrijving

David van Alten

Promoverend docent, Universiteit Utrecht / Cals College

Evenement

Jeroen Janssen

Universitair hoofddocent, Universiteit Utrecht

Evenement

SESSIE

Best-evidence in onderwijsonderzoek: meta-analyses? Flipping the classroom als casus

In een meta-analyse worden de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samengebracht om preciezere uitspraken te doen over het effect van een onderwijsmethode. De meta-analyse staat daarom vaak bovenaan de hiërarchie van bewijsvoering, maar in hoeverre geldt dit ook voor onderwijsonderzoek? We hebben een meta-analyse uitgevoerd waarin 114 studies zijn opgenomen die het effect van flipping the classroom hebben onderzocht. Het doel van deze bijdrage is om docenten inzicht te bieden in de zin en onzin van een meta-analyse, en hen daarbij te helpen meta-analyses kritisch te interpreteren. Aan de hand van deze casus zullen wij ook vertellen wat we nu wel (en niet) weten over de effectiviteit van flipping the classroom.

BIO

David van Alten werkt sinds 2015 als PromoDoc, waarbij promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht combineert met een baan als docent geschiedenis op het Cals College. Zijn promotieonderzoek gaat over het toepassen en de effecten van flipping the classroom in het (voortgezet) onderwijs.

Jeroen Janssen is docent aan de opleiding Onderwijswetenschappen en de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) van de Universiteit Utrecht. Zijn expertise als docent en onderzoeker ligt op het terrein van samenwerkend leren, onderwijstechnologie, instructional design en onderwijspsychologie.

ARCHIEF

Samenwerkend leren: Wat is het en hoe kan het effectief zijn?

15 jaar geleden werd samenwerkend leren als een de heilige graal van het onderwijs gezien. Uiteraard was dat een te hoog gegrepen verwachting. Effectief inzetten van samenwerkend leren is een echte uitdaging. In deze sessie bespreek ik wat we uit onderzoek weten over de effectiviteit van samenwerkend leren, de randvoorwaarden om samenwerkend leren effectief te laten zijn en de dilemma’s waar docenten zich voor geplaatst zien wanneer zij groepen samenwerkende leerlingen begeleiden.

MATERIALEN

researchED 2019 – Samenwerkend leren: Wat is het en hoe kan het effectief zijn? Invalid download ID.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.