Inge de Wolf

Hoogleraar, Universiteit Maastricht

Evenement

MATERIALEN

2021

Podcast researchED 2021

onderwerp: Nationaal Programma Onderwijs, de menukaart van OCW en de recente Staat van het Onderwijs

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIEARCHIEF

Co-creatie in onderwijsonderzoek. Het belang van de samenwerking tussen wetenschap en onderwijs

Wat werkt er in het onderwijs? Welke aanpakken werken en welke niet? Hoe weet ik welke aanpakken werken op mijn school? Hoe kan ik wetenschappelijke resultaten vertalen naar mijn eigen werkpraktijk? In deze sessie belicht het Education Lab NL het belang van de samenwerking tussen de wetenschap en de onderwijspraktijk om deze vragen te beantwoorden. Co-creatie van onderwijsonderzoek betekent het samen ontwerpen van aanpakken en interventies, het samen implementeren en evalueren hiervan en de vertaling van wetenschappelijke resultaten naar praktische toepassingen. Aan de hand van voorbeelden van co-creaties binnen onderzoeksprojecten belicht Education Lab NL in deze sessie de waarde van samenwerking tussen onderzoek en onderwijs. Ook is er voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Deze sessie wordt gegeven door Suzanne de Leeuw, Sanne van Wetten, Tijana Prokic-Breuer en Inge de Wolf.

Verbetercultuur en evidence informed werken (Ontwikkelkracht)

Iedere leraar wil goede lessen kunnen geven, vanuit betrokkenheid voor de leerling, vanuit ambitie en vanuit liefde voor het vak. Maar de werkdruk in het onderwijs ligt hoog en kennis over wat werkt is niet altijd direct beschikbaar. Hoe bouw je als leraar en schoolleider aan een verbetercultuur? Hoe leer je van collega’s in je school, van andere scholen en van de wetenschap? In deze presentatie hoor je wat belangrijke onderdelen zijn van het opzetten en organiseren van een verbetercultuur in je school. Ook hoor je hoe het leren tussen scholen en van de wetenschap georganiseerd kan worden. Je wordt geinspireerd met Nederlandse en buitenlandse voorbeelden die effectief blijken, cocreaties waar leraren en leerlingen beter van worden. De sessie sluit af met een oproep mee te doen met Ontwikkelkracht, een bottom-up initiatief voor professionalisering van leraren middels ontwikkelruimte, verbetercultuur en evidence informed werken.

Deze sessie wordt gegeven door Jasper Rijpma en Inge de Wolf.

Leraren & professionalisering: wat werkt?

Wat werkt bij de professionalisering van leraren en schoolleiders? We presenteren recente inzichten uit de wetenschap, naar effecten van lerarenteams, datateams, professionaliseringsactiviteiten en andere bewezen effectieve praktijken. Ook bespreken we het nut voor scholen en het Nationaal Programma Onderwijs. Gaan deze interventies helpen om actuele uitdagingen aan te gaan, rond continuïteit van onderwijs, afstandsonderwijs en het wegwerken van leerachterstanden en de scheve verdeling van het lerarentekort?

Een brede blik op onderwijskwaliteit

Tijdens de sessie wordt een conceptueel model over onderwijskwaliteit gepresenteerd, ontwikkeld door de academische werkplaats onderwijskwaliteit. Dit model gaat uit van verschillende functies van onderwijs en van criteria om hiernaar te kijken. Direct wordt duidelijk dat je met verschillende invalshoeken naar onderwijskwaliteit kunt kijken. Vervolgens wordt het Nederlands onderwijs in internationaal perspectief gezet: wat gaat er goed en waar liggen uitdagingen? Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale studies van de OECD en de Wereldbank.

Samen bouwen aan gelijke kansen in het onderwijs. Pak een hamer en doe mee!

De kansenongelijkheid is de afgelopen jaren opgelopen. Even slimme leerlingen komen steeds vaker op verschillende niveaus, afhankelijk van het diploma van hun ouders. Hoe ontstaan verschillen in kansen tussen leerlingen? Hoe verschillen scholen hierin? En wat kun je eraan doen als docent?

Tijdens de workshop krijg je inzichten mee uit de wetenschap en uit de onderwijspraktijk. Wat werkt, wat lijkt kansrijk en wat zijn fabels? Tijdens de sessie ervaar je tegelijkertijd hoe wetenschappers, docenten en inspecteurs samen werken in de academische werkplaats onderwijskwaliteit. En misschien pak je de hamer op en bouw je samen mee aan beter onderwijs voor alle leerlingen op je school en in Nederland!

De workshop is interactief. Je krijgt de meest recente inzichten mee uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook wordt je gevraagd na te denken over gelijke kansen op je eigen school. Tot slot ontwerpen we met elkaar kansrijke maatregelen om gelijke kansen op je school en in Nederland te helpen vergroten.

BIO

Inge de Wolf is hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en (mede)oprichter van Education Lab NL. Haar doel is wetenschap en onderwijspraktijk te verbinden en evidence informed onderwijs te faciliteren. Op deze manier wil ze bijdragen aan verdere professionalisering van leraren en schoolleiders en stapsgewijze verbetering van het onderwijs. Inge is een van de indieners van Ontwikkelkracht, een voorstel voor een lerende en kenniscultuur in het onderwijs. Ook is ze verbonden aan het Onderwijs-OMT, de Onderwijsinspectie en de WereldBank.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.