Project omschrijving

Inge de Wolf

Hoogleraar & inspecteur, Universiteit Maastricht en onderwijsinspectie

Evenement

  Huidige sessie
  Sessie archief
  bio

  MATERIALEN

  Nog geen materialen beschikbaar

  SESSIE

  Er is geen huidige sessie

  SESSIE ARCHIEF

  Een brede blik op onderwijskwaliteit

  Tijdens de sessie wordt een conceptueel model over onderwijskwaliteit gepresenteerd, ontwikkeld door de academische werkplaats onderwijskwaliteit. Dit model gaat uit van verschillende functies van onderwijs en van criteria om hiernaar te kijken. Direct wordt duidelijk dat je met verschillende invalshoeken naar onderwijskwaliteit kunt kijken. Vervolgens wordt het Nederlands onderwijs in internationaal perspectief gezet: wat gaat er goed en waar liggen uitdagingen? Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale studies van de OECD en de Wereldbank.

  Samen bouwen aan gelijke kansen in het onderwijs. Pak een hamer en doe mee!

  De kansenongelijkheid is de afgelopen jaren opgelopen. Even slimme leerlingen komen steeds vaker op verschillende niveaus, afhankelijk van het diploma van hun ouders. Hoe ontstaan verschillen in kansen tussen leerlingen? Hoe verschillen scholen hierin? En wat kun je eraan doen als docent?

  Tijdens de workshop krijg je inzichten mee uit de wetenschap en uit de onderwijspraktijk. Wat werkt, wat lijkt kansrijk en wat zijn fabels? Tijdens de sessie ervaar je tegelijkertijd hoe wetenschappers, docenten en inspecteurs samen werken in de academische werkplaats onderwijskwaliteit. En misschien pak je de hamer op en bouw je samen mee aan beter onderwijs voor alle leerlingen op je school en in Nederland!

  De workshop is interactief. Je krijgt de meest recente inzichten mee uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook wordt je gevraagd na te denken over gelijke kansen op je eigen school. Tot slot ontwerpen we met elkaar kansrijke maatregelen om gelijke kansen op je school en in Nederland te helpen vergroten.

  BIO

  Inge de Wolf is hoogleraar en onderwijsinspecteur. Zij heeft de academische werkplaats onderwijskwaliteit opgericht, een landelijk onderzoeksnetwerk van scholen, wetenschappers (van VU en UM) en inspecteurs. Doel van dit netwerk is gezamenlijk onderzoek te doen naar wat werkt in het onderwijs. Dit onderzoek varieert van literatuurstudies tot gerandomiseerde experimenten.
  Inge is de afgelopen 7 jaren ook verantwoordelijk geweest voor de Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse rapport van de inspectie over sterke en zwakke onderdelen van het Nederlands onderwijs. Sinds 2018 werkt Inge ook regelmatig mee aan onderwijsprojecten van de OECD en de WereldBank.

  Meer researchED direct naar je inbox?

  Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.