Leerkracht bovenbouw & schoolleider
Stichting RK Basisscholen Vleuten – De Meern – Haarzuilens

Yaëlle van de Stolpe

Al ruim 15 jaar maak ik mij druk en in steeds grotere mate zorgen om het onderwijs en de koers die zij vaart. Ik ervaar elke dag de urgentie tot het verbeteren van het onderwijs door wat ik zie in de klas, de samenleving en de wereld in zijn geheel. Het onderwijs heeft naar mijn idee een cruciale rol, nu meer dan ooit, om een positieve verandering te bewerkstelligen. En daarom is het zo tof om elke dag dit onderwijs te kunnen vormgeven op basis van gedegen wetenschappelijke inzichten. Mijn affiniteit met wetenschappelijk onderzoek en het primair onderwijs komen zo mooi samen.

Expertise: po, onderwijsverbetering

Sessiearchief

,

Omschrijving

Werken aan een lerende organisatie vraagt om concreet op onderzoeksmatige en cyclische wijze werken aan onderwijsverbetering, als ook om veranderingen in de cultuur en structuur van de school. De leidraad ‘Werken aan onderwijsverbetering. Evidence-informed naar een lerende organisatie’ is gebaseerd op recent en relevant nationaal en internationaal onderzoek naar evidence-informed werken en de ontwikkeling van de school als lerende organisatie. De leidraad omvat 6 aanbevelingen. Twee daarvan bevatten evidentie, handvatten en tools voor schoolleiders en leraren over het onderzoeksmatig en cyclisch werken aan onderwijsverbetering. De andere vier aanbevelingen gaan over het creëren van een onderzoekscultuur. We laten zien hoe alle zes aanbevelingen samen optrekken en elkaar als het ware in parallelle processen versterken. Naast een presentatie over de aanbevelingen die bijdragen aan evidence-informed werken door teams, wordt het eveneens een dialoog met de deelnemers over valkuilen en successen.

Downloads

,

Omschrijving

Tijdens deze presentatie staat het evidence-informed werken centraal. Aan de hand van een praktijkcasus laten we zien hoe een groep docenten, uit een leerteam, tot een evidence-informed interventie in de school is gekomen. Daarnaast laten we zien hoe onderzoek doen naar de eigen praktijk ingericht kan worden doormiddel van het functioneren als een professionele leergemeenschap. Welke vragen stellen docenten in een professionele leergemeenschap zichzelf? Hoe werkt (literatuur)onderzoek in de eigen praktijk? Waar haal je als docent de tijd en de kennis vandaan om dit goed uit te kunnen voeren?

Downloads

Ga naar de bovenkant