OCW Dichtbij – Masterplan basisvaardigheden

Een goede basis voor een betere kans

OCW Dichtbij-conferentie Apeldoorn

Wilt u direct het tijdschema en informatie over de sessies zien? Klik dan hier.

Programma

13.00 – 13.30 uur

Inloop en informatiemarkt

13.30 – 14.15 uur

Opening en keynote door Iliass El Hadioui

14.30 – 15.30 uur

15.30 – 16.00 uur

Pauze en informatiemarkt

16.00 – 17.00 uur

17.00 – 18.00 uur

Pauze met maaltijd en informatiemarkt

18.00 – 19.00 uur

19.00 – 19.30 uur

Afsluitende borrel

Plenaire opening: Iliass El Hadioui – Het verschil maken binnen een schoolcultuur met groeiende verschillen
In zijn voordracht schetst onderwijssocioloog Iliass El Hadioui drie trends die direct invloed hebben op de kansenongelijkheid en onderwijskwaliteit in het klaslokaal. Hij laat vervolgens zien, op basis van het grootschalige professionaliserings- en onderzoeksprogramma De Transformatieve School, dat het keren van deze trends vraagt om een collectieve reflex vanuit het professionele team.

Keuzesessies en informatiemarkt
Na deze plenaire keynote maakt u als bezoeker steeds een keuze uit een aantal sessies in drie opeenvolgende rondes. Hierbij kunt u kiezen tussen kennissessies, inspiratiesessies en podiumsessies. Kennissessies gaan over de vier basisvaardigheden (taal, rekenen-wiskunde, burgerschap, digitale geletterdheid). Inspiratiesessies gaan over overkoepelende thema’s zoals het jonge kind, werken aan onderwijsverbetering, hoge verwachtingen en ouderbetrokkenheid. Tijdens de podiumsessies zullen andere scholen uit het primair en voortgezet onderwijs hun verbetertrajecten aan u presenteren.
Tussen de keuzesessies door kunt u de informatiemarkt met een aantal publieke partijen uit het onderwijsveld bezoeken. Deze bekende partijen dragen bij aan duurzame onderwijsverbetering op scholen.

In Apeldoorn kunt u de volgende sessies en partijen verwachten:

  • TaalOntdek de sleutels tot effectief leesonderwijs in het po: een inspirerende sessie voor onderwijsprofessionals – door Tijana Prokic & Elize Jong
  • TaalOntdek de sleutels tot effectief leesonderwijs in het vo: een inspirerende sessie voor onderwijsprofessionals – door Tijana Prokic & Elize Jong
  • Rekenen-wiskundeWerken aan basisvaardigheden, rekenen-wiskunde in het po – door Jeffrey van Welsen & Jenneken van der Mark
  • Rekenen-wiskunde – Werken aan basisvaardigheden, rekenen-wiskunde in het vo – door Ebrina Smallegange
  • BurgerschapBurgerschap – Expertisepunt Burgerschap – door Adrie van de Vrie
  • Digitale geletterdheid – Digitale geletterdheid is van iedereen – door Rhea Flohr
  • Meertaligheid – “Juf, mag ik in het Turks denken?” Een meertalige onderwijsaanpak ter versterking van basisvaardigheden – door Dorien Corver
  • Uitdagend kleuteronderwijs – door Cathy van Tuijl
  • Werken aan een professionele teamcultuur in tijden van schaarste – door Inge de Wolf & Nienke Ruijs
  • Via data-geïnformeerd werken naar betere basisvaardigheden – door Kim Schildkamp
  • Hoge verwachtingen ‘DOEN’! – over didactisch coachen en feedback geven – door Anne-Marie Gielen & Inge Gulickx
  • Thuis in taal. Samenwerken met álle ouders aan de taalontwikkeling van hun jonge kinderen – door Martine van der Pluijm
  • Lef in verandering – door Montessorischool Arcade, Utrecht
  • Van een wankele organisatie naar een stevige school – door OBS De Boogerd, Maurik
  • Verbetertraject Burgerschap vo: Hoe pak je dat aan? – door CSE Topsportacademie, Zwolle
  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) – www.nro.nl
    Weten wat werkt voor jouw leerlingen en waarom? Uit onderwijsonderzoek is veel bekend over wat werkt in de praktijk en wat niet. Hiermee kun je onderbouwde keuzes maken bij het versterken van de basisvaardigheden. Het NRO helpt je hierbij op weg. Kom met ons kennismaken op de informatiemarkt!
  • SLO – www.slo.nl
    Als landelijk expertisecentrum voor het curriculum ondersteunt SLO het onderwijs bij het versterken van de basisvaardigheden van onze leerlingen. Dat doen wij door de ontwikkeling van basisvaardigheden in kaart te brengen en door kennis en praktische materialen te ontsluiten. Hierbij sluiten we aan bij de recent verschenen conceptkerndoelen van de leergebieden Nederlands, rekenen en wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Meer weten? Kom dan langs bij onze stand op de informatiemarkt.
  • Expertisepunt Rekenen-wiskunde – www.exprw.nl
    Wij hebben kennis in huis over rekenen en wiskunde als basisvaardigheid, reken- en wiskundebeleid, differentiatie in rekenlessen, wiskunde in andere vakken en praktische interventies. Meer weten? Kom dan langs bij onze stand op de informatiemarkt.
  • Expertisepunt Burgerschap – www.expertisepuntburgerschap.nl
    Bij ons kan je terecht voor actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs. Je vindt het niet alleen op onze website en in onze nieuwsbrieven, maar ook op onze socialmediakanalen, in ons jaarlijkse magazine en tijdens de bijeenkomsten die we organiseren. Meer weten? Spreek onze medewerkers aan bij de stand van het Expertisepunt Burgerschap en vraag wat we voor jullie school kunnen betekenen.
  • Expertisepunt Digitale geletterdheid – www.expertisepuntdigitalegeletterdheid.nl
    Het Expertisepunt digitale geletterdheid verbindt, inspireert en informeert iedereen die aan de slag wil en is met digitale geletterdheid in het onderwijs. Kom langs op onze stand, ga met ons in gesprek en stel jouw vraag!
  • DUS-I – www.dus-i.nl
    DUS-I voert namens het ministerie van OCW de subsidieregeling Verbetering Basisvaardigheden uit. U kunt bij ons terecht wanneer u vragen heeft over o.a. uw toekenning, het activiteitenplan, de steekproef, verantwoording en wijzigingen.
  • De Bibliotheek Op School – www.lezen.nl
    De Bibliotheek op school stimuleert leesmotivatie van leerlingen. De lokale Bibliotheek ondersteunt scholen om hun doelen uit het taal-/leesbeleid te bereiken, met deskundige leesconsulenten, met inspirerende (digitale) boeken en een goede (digitale) leesomgeving.
  • Ontwikkelkracht – www.programmaontwikkelkracht.nl
    Ontwikkelkracht biedt schoolteams tijd, ruimte en kennis om zelf de regie te nemen over de onderwijsontwikkeling. Ga samen aan de slag met een aanpak die écht werkt en die aansluit op jouw schoolsituatie. Bouw je mee?
  • Nieuwkomers (OCW) – www.rijksoverheid.nl
    We hebben te maken met een grote toestroom van nieuwkomers in het onderwijs. Scholen zijn gedreven om deze leerlingen goed onderwijs te bieden, maar staan hierbij voor uitdagingen met name op het gebied van basisvaardigheden taal. De regiocoördinatoren nieuwkomersonderwijs ondersteunen en adviseren gemeenten en scholen bij de organisatie van het nieuwkomersonderwijs.
  • LOWAN-po – www.lowan.nl
    Verzorgen jullie al onderwijs aan eerste of meerdere jaars nieuwkomers? Hebben jullie inhoudelijk vragen over basisvaardigheden? LOWAN-po denkt graag mee.
    Tevens denken we graag mee om samen tot een toekomstbestendige visie op nieuwkomersonderwijs te komen. LOWAN-po sluit graag aan om hier met stakeholders over in gesprek te gaan.

U kunt ook alle sessies handig bekijken in het tijdschema. Hier vindt u welke sessie op welk tijdstip en in welke zaal wordt gegeven.

Ook kunt u via onderstaande knop van elke sessie een beschrijving en informatie over de spreker(s) vinden.

Klik op de afbeelding om het tijdschema te downloaden

Veelgestelde vragen

De conferentie vindt plaats in Gebouw 055 in Apeldoorn.

Adres:
Condorweg 1
7332 AC Apeldoorn

Voor de OCW Dichtbij-maakt u gebruik ingang 2.

Gebouw 055 heeft 120 eigen parkeerplaatsen, inclusief gehandicaptenparkeerplaatsen.
Let op: op het parkeerterrein van Gebouw 055 zijn geen laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig.

Niet iedere bezoeker kan zijn/haar auto hier dus kwijt. Komt u met meerdere bezoekers van dezelfde school? Of kent u anderen die ook deze conferentie bezoeken? Dan willen we u vragen om te carpoolen wanneer dit mogelijk is. Ook is Gebouw 55 goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

U kunt met de trein naar station Apeldoorn reizen. Vanaf hier is het slechts 800 meter lopen naar Gebouw 055.

Gaat u liever met de bus van het station naar Gebouw 055? Dan kunt u gebruik maken van buslijn 11. U kunt dan uitstappen bij halte Condorweg.

Per ronde kiest u aan welke sessie u wilt deelnemen. Op het tijdschema en de sessieverzamelpagina kunt u zien welke sessie wanneer wordt gegeven.

U kunt zich niet van tevoren inschrijven voor een sessie. We verwachten dat er voldoende plekken beschikbaar zijn bij de sessies.


Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Klik hier om het tijdschema in pdf-formaat te downloaden.

Hieronder vindt u de plattegrond van Gebouw 055. Deze staat ook op de achterkant van het programmaboekje dat u bij binnenkomst ontvangt. In het tijdschema staat in welke zalen de sessies plaatsvinden. Zo weet u waar u moet zijn voor de sessie van uw keuze.


Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Gedurende de hele conferentie zijn koffie en thee beschikbaar.

Van 17.00 tot 18.00 uur wordt er in de foyer een maaltijd verzorgd.

Na de laatste sessieronde, van 19.00 tot 19.30 uur, zien we u graag nog terug in de foyer om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Dat kan zeker, we stellen dat zelfs enorm op prijs. Na de conferentie staat er een online enquête klaar. Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer 5 minuten, is volledig anoniem en helpt ons om te verbeteren.

U kunt de enquête openen door middel van een QR-code op het programmaboekje dat u op de dag zelf ontvangt.

In samenwerking met researchED Nederland