Sessiedetails
Thematisch lezen wint terrein in het primair onderwijs. Geen wonder, want het verhoogt de leesvaardigheid en de motivatie. Maar hoe zit dat bij het schoolvak Nederlands in het voortgezet onderwijs? Zijn thematische projecten daar zinvol, en waarom? Hoe kunnen we de nieuwe kerndoelen erin verweven? We bespreken inspirerende voorbeelden en kondigen een pilot van TaalLab aan. Wij vertellen je meer over het werk van de Taallab en hoe je als een school in het voortgezet onderwijs mee kan doen de ontwikkeling van evidence-informed aanpakken voor thematisch leesonderwijs in het voortgezet onderwijs.
Prof.dr. Yra van Dijk is modern letterkundige en onderzoeker aan de Hogeschool Leiden, faculteit Educatie. Ze begeleidt promovendi, onder andere in het onderzoeksproject LeesEvolutie (UU) en publiceert in boeken, tijdschriften en kranten, onder andere over literatuuronderwijs en ontlezing (Omdat lezen loont. Op naar effectief leesonderwijs, Pica, 2022).
Dr. Tijana Prokic Breuer is directeur en medeoprichter van Education Lab NL, een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit lab zet zich in om de kloof tussen onderzoek en onderwijspraktijk te overbruggen en daarmee bij te dragen aan de verbetering van het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Ze leidt ook TaalLab NL, een van de co-creatielabs binnen het landelijke programma Ontwikkelkracht. In het TaalLab NL werken scholen en wetenschappers samen om innovatie en kennisdeling binnen het onderwijs op het gebied van taal te bevorderen.
In samenwerking met researchED Nederland