Sessiedetails

Wat leren onze leerlingen van stillezen in de klas?

po
Directie, intern begeleiders en leerkrachten in het primair onderwijs
Workshop
Steken leerlingen er wat van op om regelmatig zelfstandig een boek te lezen in de klas of zou je het stillezen beter af kunnen schaffen? Ontdek wat wetenschappelijk onderzoek ons erover vertelt en neem deel aan het gesprek.

Sprekers

Omschrijving

Veel Nederlandse basisscholen besteden elke dag tijd aan stillezen, ook wel vrij lezen genoemd. Scholen hopen dat leerlingen daardoor een ‘positieve leeshouding’ ontwikkelen en meer gaan lezen, ook in hun vrije tijd, waardoor leesvaardigheden verbeteren. Maar scholen signaleren ook dat niet alle leerlingen enthousiast zijn over stillezen. Sommige leerlingen zijn snel afgeleid tijdens het stillezen, kijken niet in het boek, lopen rond of praten met klasgenoten. Schiet daarmee het stillezen niet zijn doel voorbij? Hoe kun je hiermee omgaan als school en als leerkracht? Is het beter om het stillezen af te schaffen? Kennismakelaar Karin Hoogeveen van de Kennisrotonde van het NRO vertelt wat we uit wetenschappelijk onderzoek weten over stillezen. En er is natuurlijk ook ruimte om je eigen ervaringen en tips te delen en vragen te stellen over dilemma’s bij jouw op school.

Is er een Ontwikkelkrachtschool betrokken en op welke wijze?

Een school die binnen Ontwikkelkracht meedoet aan Groeikracht stelde een vraag over stillezen aan de Kennisrotonde.

Samenwerking met NRO

Uit onderzoek is al veel bekend over wat wel en niet werkt in het onderwijs, maar deze kennis is vaak moeilijk toegankelijk en daardoor onderbenut. Binnen de pijler Kennisdeling van Ontwikkelkracht werken we samen met het NRO om kennis uit onderzoek vindbaar, toegankelijk en bruikbaar te maken. Hierdoor kunnen onderwijsprofessionals wetenschappelijke inzichten beter toepassen in de praktijk. Via de Kennisrotonde van het NRO kunnen scholen een vraag stellen waar ze vervolgens een wetenschappelijk antwoord op krijgen. Scholen die meedoen aan Ontwikkelkracht krijgen voorrang in de beantwoording van hun vragen.

Informatie over de spreker:

Karin Hoogeveen

Onderwijsonderzoeker,
Kennisrotonde

Sociale media

Ontwikkelkracht: Samen Scholen!

In samenwerking met researchED Nederland