Een goede basis voor een betere kans.

OCW Dichtbij-conferentie Leeuwarden

Nog niet ingeschreven?

Klik op het programma om dit te downloaden

Sessies

Opening + keynote

10.00 - 11.00 uur

Eddie Denessen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit – Basisvaardigheden voor iedereen: goed onderwijs voor gelijke kansen

Basisvaardigheden zijn een hot item in het huidige onderwijsdebat. Aanleiding van de aandacht voor basisvaardigheden zijn de dalende leerprestaties van Nederlandse leerlingen in internationaal onderzoek en de constatering van de Inspectie van het Onderwijs dat er een afname is van het aantal leerlingen dat de beoogde streefniveaus voor taal en rekenen haalt.
De aandacht voor basisvaardigheden past in een trend van zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Waar komt de zorg over het dalende niveau van het onderwijs vandaan? En wat zijn basisvaardigheden eigenlijk? De discussie over basisvaardigheden raakt de kern van het onderwijs: wat willen we dat onze kinderen leren en hoe ziet het onderwijs er uit dat het beste bij deze visie op onderwijs past?
Het werken aan onderwijskwaliteit door meer aandacht voor basisvaardigheden vraagt om een analyse van de achterliggende oorzaken van dalende onderwijskwaliteit en een discussie over de toekomst van ons onderwijs. In deze openingslezing maakt Eddie Denessen de balans op van de discussie over basisvaardigheden in Nederland.

Ronde 2 met keuzesessies

13.00 - 13.45 uur

Ronde 3 met keuzesessies

14.00 - 15.00 uur

Doelgericht werken aan de basisvaardigheden (onderzoekskader OP0) – door de Inspectie van het Onderwijs
Meertaligheid als basisvaardigheid – Talenbewust lesgeven, zo simpel kan het zijn! – door Mirjam Günther-van der Meij + Joana Duarte
Hogere ambities in Rekenen-Wiskunde po – door Margreeth Mulder (Expertisepunt Rekenen-Wiskunde)
De basisvaardigheden taal-vo bij Nederlands of in alle vakken? – door Lotte Straatsma + Anke Herder (SLO)
Jouw school als democratische oefenplaats (vo) – door een adviseur van het Expertisepunt Burgerschap

Kennistafel Effectief Leesonderwijs (vo) – door de Kennistafel Effectief Leesonderwijs
Een nieuwkomer in de groep, wat is er nodig? door LOWAN
In gesprek met het Expertisepunt Digitale Geletterdheid (vo) – door het Expertisepunt Digitale Geletterdheid
Uitwisselen, leren en reflecteren: in gesprek over jouw plannen om de basisvaardigheden te verbeteren – door Onderwijscoördinatoren Masterplan basisvaardigheden
Burgerschap ‘meten’ (po) – door het Expertisepunt Burgerschap

Praktische informatie

Gegevens

Locatie

De conferentie vindt plaats op donderdag 10 april 2025 in het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden. We maken gebruik van de hoofdingang van het hotel. U komt in de lobby terecht waar u meteen de registratiebalie vindt.

Het adres van de locatie is Heliconweg 52, 8914 AT Leeuwarden.

Parkeren

U kunt parkeren bij de locatie. Ten eerste kunt u gebruikmaken van het parkeerterrein links naast het gebouw. U komt hier als volgt:
– Rijd op het hotel af en volg de weg.
– Ga vervolgens bij de T-splitsing rechtsaf.
– Rijd rechtdoor, hier is een parkeerterrein waarvan het hek open zal staan.
– Er staat hier ook een parkeerwachter om u te helpen.

Ten tweede kunt u gebruikmaken van terreinen B2 en B3. De route naar deze terreinen staat ook aangegeven op borden bij de locatie.

Uw parkeerkaart kunt u bij de registratiebalie inruilen voor een uitrijkaart waarmee u aan het einde van de dag het terrein weer kunt verlaten.

Komt u met meerdere bezoekers van dezelfde school, of kent u anderen die ook deze conferentie bezoeken? Dan willen we u vragen om te carpoolen wanneer dit mogelijk is.

Openbaar vervoer

Als u met het openbaar vervoer reist, kunt u vanaf station Leeuwarden binnen 20 minuten met de bus bij de locatie komen. Vanaf het station rijden verschillende buslijnen naar bushalte WTC/Heliconweg. Vanaf deze halte is het 200 meter lopen naar de ingang.

Eten en drinken

Gedurende de hele dag zijn koffie en thee beschikbaar. Van 12.00 tot 13.00 uur wordt een lunch verzorgd en in de andere pauzes is een kleine versnapering beschikbaar.

In samenwerking met researchED Nederland