OCW Dichtbij – Masterplan basisvaardigheden

Een goede basis voor een betere kans

OCW Dichtbij-conferentie Groningen

Nog niet ingeschreven?

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Direct naar: Keuzesessies en informatiemarkt

Programma

13.00 – 13.30 uur

Inloop en informatiemarkt

13.30 – 14.15 uur

Opening en keynote door Pedro De Bruyckere

14.30 – 15.30 uur

15.30 – 16.00 uur

Pauze en informatiemarkt

16.00 – 17.00 uur

17.00 – 18.00 uur

Pauze met maaltijd en informatiemarkt

18.00 – 19.00 uur

19.00 – 19.30 uur

Afsluitende borrel

Plenaire opening: Pedro De Bruyckere – Eén alleen is niet genoeg
Je zal nooit hardlopen als je niet eerst kan stappen, maar vandaag lijken veel kinderen en jongeren het stappen niet onder de knie te hebben terwijl de samenleving van hen verlangt de marathon af te leggen.
Pedro De Bruyckere gaat in zijn verhaal dieper in hoe samen kijken naar basisvaardigheden essentieel is om deze te bereiken, maar ook hoe doe je dat dan praktisch? Hij staat ook stil bij een andere invulling van “een alleen is niet genoeg”, want hoe kan je voorkomen dat te eng focussen op basisvaardigheden er net voor zorgt dat je ze niet bereikt…

Keuzesessies en informatiemarkt
Na deze plenaire keynote maakt u als bezoeker steeds een keuze uit een aantal sessies in drie opeenvolgende rondes. Hierbij kunt u kiezen tussen kennissessies, inspiratiesessies en podiumsessies. Kennissessies gaan over de vier basisvaardigheden (taal, rekenen-wiskunde, burgerschap, digitale geletterdheid). Inspiratiesessies gaan over overkoepelende thema’s zoals het jonge kind, werken aan onderwijsverbetering, hoge verwachtingen en ouderbetrokkenheid. Tijdens de podiumsessies zullen andere scholen uit het primair en voortgezet onderwijs hun verbetertrajecten aan u presenteren.
Tussen de keuzesessies door kunt u de informatiemarkt met een aantal publieke partijen uit het onderwijsveld bezoeken. Deze bekende partijen dragen bij aan duurzame onderwijsverbetering op scholen.

In Groningen kunt u onderstaande sessies en partijen verwachten. Klik op de sessietitel voor meer informatie over deze sessie.

  • Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) – www.nro.nl
    Weten wat werkt voor jouw leerlingen en waarom? Uit onderwijsonderzoek is veel bekend over wat werkt in de praktijk en wat niet. Hiermee kun je onderbouwde keuzes maken bij het versterken van de basisvaardigheden. Het NRO helpt je hierbij op weg. Kom met ons kennismaken op de informatiemarkt!
  • SLO – www.slo.nl
    Als landelijk expertisecentrum voor het curriculum ondersteunt SLO het onderwijs bij het versterken van de basisvaardigheden van onze leerlingen. Dat doen wij door de ontwikkeling van basisvaardigheden in kaart te brengen en door kennis en praktische materialen te ontsluiten. Hierbij sluiten we aan bij de recent verschenen conceptkerndoelen van de leergebieden Nederlands, rekenen en wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Meer weten? Kom dan langs bij onze stand op de informatiemarkt.
  • Expertisepunt Rekenen-wiskunde – www.exprw.nl
    Wij hebben kennis in huis over rekenen en wiskunde als basisvaardigheid, reken- en wiskundebeleid, differentiatie in rekenlessen, wiskunde in andere vakken en praktische interventies. Meer weten? Kom dan langs bij onze stand op de informatiemarkt.
  • Expertisepunt Burgerschap – www.expertisepuntburgerschap.nl
    Bij ons kan je terecht voor actuele informatie, tips en inspiratie over het vormgeven van burgerschapsonderwijs. Je vindt het niet alleen op onze website en in onze nieuwsbrieven, maar ook op onze socialmediakanalen, in ons jaarlijkse magazine en tijdens de bijeenkomsten die we organiseren. Meer weten? Spreek onze medewerkers aan bij de stand van het Expertisepunt Burgerschap en vraag wat we voor jullie school kunnen betekenen.
  • Expertisepunt Digitale geletterdheid – www.expertisepuntdigitalegeletterdheid.nl
    Het Expertisepunt digitale geletterdheid verbindt, inspireert en informeert iedereen die aan de slag wil en is met digitale geletterdheid in het onderwijs. Kom langs op onze stand, ga met ons in gesprek en stel jouw vraag!
  • DUS-I – www.dus-i.nl
    DUS-I voert namens het ministerie van OCW de subsidieregeling Verbetering Basisvaardigheden uit. U kunt bij ons terecht wanneer u vragen heeft over o.a. uw toekenning, het activiteitenplan, de steekproef, verantwoording en wijzigingen.
  • De Bibliotheek Op School – www.lezen.nl
    De Bibliotheek op school stimuleert leesmotivatie van leerlingen. De lokale Bibliotheek ondersteunt scholen om hun doelen uit het taal-/leesbeleid te bereiken, met deskundige leesconsulenten, met inspirerende (digitale) boeken en een goede (digitale) leesomgeving.
  • Ontwikkelkracht – www.programmaontwikkelkracht.nl
    Ontwikkelkracht biedt schoolteams tijd, ruimte en kennis om zelf de regie te nemen over de onderwijsontwikkeling. Ga samen aan de slag met een aanpak die écht werkt en die aansluit op jouw schoolsituatie. Bouw je mee?
  • Nieuwkomers (OCW) – www.rijksoverheid.nl
    We hebben te maken met een grote toestroom van nieuwkomers in het onderwijs. Scholen zijn gedreven om deze leerlingen goed onderwijs te bieden, maar staan hierbij voor uitdagingen met name op het gebied van basisvaardigheden taal. De regiocoördinatoren nieuwkomersonderwijs ondersteunen en adviseren gemeenten en scholen bij de organisatie van het nieuwkomersonderwijs.
  • LOWAN-po en LOWAN-vo – www.lowan.nl
    De LOWAN adviseurs kunnen meer vertellen over het onderwijs aan nieuwkomers, de wet- en regelgeving, financiering en de onderwijspraktijk. Ze zijn het aanspreekpunt voor de scholen, overheid en organisaties die te maken hebben met het onderwijs aan nieuwkomers in Nederland. Er worden regelmatig studiedagen en bijeenkomsten georganiseerd waar informatie en expertise gedeeld wordt.
    Meer weten? Bezoek dan onze stand op de informatiemarkt.

Nog niet ingeschreven?

In samenwerking met researchED Nederland