Sessiedetails
In de zoektocht naar excellent leesonderwijs, spelen wetenschappelijke inzichten een cruciale rol. Maar hoe implementeer je deze inzichten effectief in je dagelijkse praktijk?
Tijdens deze interactieve bijeenkomst bespreken we de fundamenten van effectief leesonderwijs. We verkennen samen:
• De essentiële randvoorwaarden voor succesvol leesonderwijs en hoe je deze kunt creëren in jouw school of klas.
• De potentiële opbrengsten van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, inclusief verbeterde leesvaardigheden en een grotere betrokkenheid van leerlingen.
• De noodzaak van tijd en geduld bij het implementeren van verbeteringen in leesonderwijs, en hoe je dit proces kunt ondersteunen en versnellen.
Onze Amsterdamse School, een school met een uitdagende leerlingenpopulatie, neemt je mee in haar inspirerende reis naar verbetering. Ontdek hoe zij wetenschappelijke inzichten succesvol hebben geïntegreerd en welke impact dit heeft gehad op hun leerlingen en leeromgeving.
Erna van Koeven werkt als docent aan de Master Educational Needs en als onderzoeker in het lectoraat Onderwijsinnovatie & ICT van de Hogeschool Windesheim. Zij is samen met Anneke Smits onder ander auteur van de boeken Rijke Taal.
Na de pabo startte Elize Jong als leerkracht in Amsterdam Osdorp. Na het afronden van een master Onderwijskunde lonkte een baan bij een adviesbureau. Maar ze besloot haar onderwijshart te volgen en deed met twee collega’s mee aan een scholenwedstrijd uitgeschreven door de Gemeente Amsterdam. Daaruit ontstond een nieuwe basisschool – Onze Amsterdamse School – waarvan Elize sinds 2017 directeur is. Met haar team streeft ze ernaar elk jaar het onderwijs weer verder te verbeteren voor hun kinderen.
Na jarenlang in het basisonderwijs en bij de Bibliotheek te hebben gewerkt, kwam Bart in 2019 bij Stichting Lezen werken. Daar gebruikt hij zijn praktijkervaring bij het coördineren van het programma de Bibliotheek op school voor het primair onderwijs. Zijn missie is dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om een lezer te worden. Om dat te bereiken zet hij zich in voor de kwaliteit van het programma en de expertise van de mensen die ermee werken. Het ondersteunen van effectief leesonderwijs is de komende tijd de belangrijkste ontwikkeling binnen het programma de Bibliotheek op school plus.