Leerkracht so
UN1EK onderwijs en opvang

Alexandra Versleijen

Alexandra Versleijen is afgestudeerd als leerkracht en volgt momenteel de master Educational Needs bij Fontys OSO. Ze is werkzaam op IKC Het Anker in Vlaardingen, waar ze les geeft aan groep 3. Ze neemt deel aan het onderzoek van Marloes van Roon ‘Het geheugen inzetten als middel om te leren’.

Expertise: (sociaal emotioneel) leren

Sessiearchief

,

Omschrijving

Het geheugen is een lastig concept: het omvat diverse componenten en kan verschillend worden ingezet in de onderwijspraktijk. Als leerkracht beïnvloeden we, bewust of onbewust, hoe leerlingen leren en hoe ze gebruik maken van hun geheugen. Maar wat weten we als onderwijsprofessionals over het geheugen?
In deze sessie proberen we om middels verhalen en beelden, de werking van het geheugen in beeld te brengen. Zodat we als onderwijsprofessionals meer te weten komen over het geheugen. Dit is belangrijk omdat uit eerder onderzoek blijkt dat als leerkrachten meer aandacht hebben voor cognitieve processen van leerlingen, leerlingen beter presteren. We bespreken vergeten, metacognitie en metageheugen. Daarnaast geven we voorbeelden hoe je dit kan meenemen naar jouw klas: om leerlingen te ondersteunen bij onthouden. Alexandra, een leerkracht uit het basisonderwijs, illustreert hoe ze dit vorm geeft in de praktijk.

Downloads

Ga naar de bovenkant