Hoogsensitieve leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid en een optimale leeromgeving in schoolcontext

Goran Stojanovic

In de klinische praktijk wordt ervan uitgegaan dat hoogsensitiviteit vaak samen kan gaan met het fenomeen hoogbegaafdheid. Dat wordt echter niet voldoende ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Desalniettemin hebben de effecten van hoogsensitiviteit verstrekkende gevolgen voor het individu in het dagelijks leven en in onderwijscontext. Dit zowel positief als het gaat om empathie, aandacht voor detail, sterke intuïtie en creatief denken als negatief: overprikkeling, faalangst en laag zelfbeeld. Deze laatst genoemde kunnen het functioneren in schoolcontext negatief beïnvloeden met als gevolg schooluitval. Het is dan ook hard nodig om het bewustzijn aangaande de hoogsensitiviteit te vergroten, zodat de leeromgeving en onderwijsinterventies zich focussen op de sterke kanten van de hoogsensitieve leerlingen. We gaan inzoomen op hoogsensitiviteit en gedrag welke stimulerend kan werken, zodat deze unieke persoonskenmerk tot een goede uiting komt ook in schoolcontext.

ECHA HB-specialist
RSG Slingerbos / Levant Harderwijk

Introductie spreker:
G. Stojanovic is een docent drama, Engels en ECHA-specialist. Hij werkt al 18 jaar in het VO, heeft ook als gastdocent diverse ervaringen in de PO, maar ook in het HBO. Hij zet zich in om meer awareness te creëren op scholen voor de behoeften van de HB/HSP kinderen en jongeren, met ook daarnaast aandacht voor het beleid. Kleine aanpassingen binnen de school kunnen het verschil maken tussen met plezier je schoolcarrière voortzetten of thuis komen te zitten.
Doelgroep: leerkrachten in zowel PO als VO, interne begeleiders en/of ouders en ook zorgverleners.
Titel / sessievoorstel: hoogsensitieve leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid en een optimale leeromgeving in schoolcontext.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Groepsdynamiek in klassen is actueler dan ooit! Maar hoe komt het dat leerlingen in een klas zich gedragen zoals ze dat doen, wie speelt daar welke rol in en waarom? Dara gaat deze sessie dieper op in.
In het kort: Hoe werk je met verschillende professionals samen aan een kansrijke ontwikkeling voor ieder kind? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren bij interprofessionele samenwerking en wat vraagt dit aan vaardigheden van professionals?
In het kort: Teacher leadership in de school is een voorwaarde voor collectief leren. In deze sessie verkennen we de rol die een docent in de school kan innemen als ontwikkelaar, ondersteuner, projectleider, inspirator en/of rolmodel
Ga naar de bovenkant