Teacher leadership: Leiderschap van leraren versterken!

Natascha Verhagen

Teacher leadership in de school is een voorwaarde voor collectief leren. In deze sessie verkennen we de rol die een docent/leerkracht in de school kan innemen als ontwikkelaar, ondersteuner, projectleider, inspirator en/of rolmodel. Een teacher leader oefent invloed uit op zaken die hun eigen klas of vak overstijgen (Snoek et al., 2019). Leiderschap van docenten is noodzakelijk om kwaliteitsverbetering en succesvolle innovatie in de school te bewerkstelligen. Volgens de definitie van Snoek et al. (2019) is teacher leadership een proces waarbij docenten/leerkrachten op basis van hun expertise en affiniteit invloed uitoefenen op collega’s, schoolleiders en andere actoren binnen en buiten een school.

Podcast

Kwartiermaker pgp mavo, verbinder vo-mbo, MLI’er/onderzoeker binnen diverse thema’s, projectleider PLG Digitale geletterdheid en docent Techniek & Technasium (O&O)
RSG Slingerbos | Levant

Mijn naam is Natascha Verhagen. Ik ben docent, innovator, praktijkgericht onderzoeker en teacher leader op RSG Slingerbos | Levant, een middelbare school in Harderwijk en Zeewolde. Eind schooljaar 2023/2024 heb ik de Master Learning & Innovation afgerond. Mijn masteronderzoek was gericht op de ontwikkeling van een professionele leercultuur. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar keuze-tijd, het Italiaanse schoolsysteem, executieve functies, formatief handelen & didactisch coachen en digitale geletterdheid. Verder leid ik projecten voor het praktijkgerichte programma voor de mavo, technologie in de onderbouw, digitale geletterdheid en samenwerking vo-mbo.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Als we willen dat leerlingen feedback actief vragen en gebruiken, moeten we ze daar wel in begeleiden en rolmodelgedrag laten zien. Hoe? Dat bespreken we in de sessie!
In het kort: In deze sessie verkennen we de mogelijkheden en gevaren bij de inzet van ICT tijdens de les.
In het kort: Essentiële inzichten en praktische adviezen om het rekenonderwijs te verbeteren in elke school, elke klas, voor elke leerling.
Ga naar de bovenkant