Mag ik 15 minuten jullie aandacht? Wat weten we nou echt over 'de aandachtsspanne'?

Steven Raaijmakers

Op internet en in vele andere media lees je dat mensen maar een beperkte aandachtsspanne hebben. Soms gaan ze nog wat verder en claimen ze dat die aandachtsspanne door (onder andere) sociale media ook nog eens korter aan het worden is. Door die korte aandachtsspanne zijn TED talks bijvoorbeeld niet langer dan 18 minuten. Om dit te onderbouwen wordt er geschermd met allerlei neurowetenschappelijk en psychologisch onderzoek. Tijdens deze sessie duiken we in dat onderzoek en zoeken we uit wat hier allemaal van klopt en wat niet.

Onderwijsadviseur & trainer
Universiteit Utrecht

Na een studie biologie en cognitieve neurowetenschappen promoveerde Steven in 2018 op het onderwerp zelfregulerend leren. Vervolgens heeft hij zich vanuit de Universiteit Utrecht gericht op het vertalen van onderzoek naar de praktijk. Samen met Luce Claessens en Paul Kirschner schreef hij het boek ‘Op de schouders van reuzen’. Daarnaast geeft hij les in Leerpsychologie, begeleidt hij docenten bij het doen van onderzoek en verzorgt hij professionalisering over zelfregulerend leren, kritisch denken en data-geïnformeerd werken.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Hoe werk je met verschillende professionals samen aan een kansrijke ontwikkeling voor ieder kind? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren bij interprofessionele samenwerking en wat vraagt dit aan vaardigheden van professionals?
Nikki Lakeman-Mous
,
Annemarije Visser
In het kort: Een workshop voor elke vakdocent die je inspireert op het gebied van taalbewust lesgeven. Door aandacht te hebben voor context, interactie en taalsteun maak jij jouw leerlingen taalvaardiger en daarmee vaardiger in jouw vak.
Ga naar de bovenkant