Leren met ICT: Feiten en fabels van digitale didactiek

Natascha Verhagen

Na het verbod op de smartphone in veel scholen, dringt nu ook de vraag aan of laptops en devices dan wel van toegevoegde waarde zijn in de les. Is de inzet van ICT gewenst en zo ja, kun je het effectief en efficiënt inzetten? Om binnen de school effectief te werken met technologieën, is het belangrijk dat gebruik gemaakt wordt van de juiste tools waarmee het leren kan worden ondersteund. In deze sessie verkennen we de strategieën en kansen bij de inzet van ICT tijdens de les waarmee de leeropbrengst kan worden verhoogd. Daarnaast bekijken we ook de belemmeringen van digitale middelen en digitale didactiek.

Podcast

Downloads

Kwartiermaker pgp mavo, verbinder vo-mbo, MLI’er/onderzoeker binnen diverse thema’s, projectleider PLG Digitale geletterdheid en docent Techniek & Technasium (O&O)
RSG Slingerbos | Levant

Mijn naam is Natascha Verhagen. Ik ben docent, innovator, praktijkgericht onderzoeker en teacher leader op RSG Slingerbos | Levant, een middelbare school in Harderwijk en Zeewolde. Eind schooljaar 2023/2024 heb ik de Master Learning & Innovation afgerond. Mijn masteronderzoek was gericht op de ontwikkeling van een professionele leercultuur. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar keuze-tijd, het Italiaanse schoolsysteem, executieve functies, formatief handelen & didactisch coachen en digitale geletterdheid. Verder leid ik projecten voor het praktijkgerichte programma voor de mavo, technologie in de onderbouw, digitale geletterdheid en samenwerking vo-mbo.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Tekstloze prentenboeken zijn kansrijke spiegels en vensters voor alle kinderen én hun ouders. Wat is er bekend over de bijdrage van tekstloze prentenboeken aan de ontwikkeling van kinderen? Wat kun je ermee in de praktijk?
Janneke de Jong-Slagman
In het kort: Jeugdliteratuur lezen en ervan genieten: enthousiasmeer je leerlingen door ze deelgenoot te maken van je leeservaring
Bettie Bolderink
In het kort: Als onderwijsprofessional sta je voor de uitdagende taak om niet alleen kennis over te dragen, maar ook om een veilige, begripvolle en motiverende omgeving voor je leerlingen te creëren. Maar hoe ga je om met de emotionele behoeften van een kind en de groep als er sprake is van verlieservaringen?
Ga naar de bovenkant