De inzet van tekstloze prentenboeken in de leefwerelden van opgroeiende kinderen

Wenckje Jongstra
,
Agnes Van der Beek

Tekstloze prentenboeken zijn kansrijke spiegels en vensters voor alle kinderen én hun ouders. Wat is er bekend over de bijdrage van tekstloze prentenboeken aan de ontwikkeling van kinderen? Hoe vaak worden ze ingezet in de kinderopvang en het basisonderwijs? Hoe kan het werkveld dit type boeken inzetten t.b.v. het versterken van taalstimulering en ouderbetrokkenheid en welke competenties vraagt dat van professionals? In deze lezing delen we onze inzichten en praktische materialen uit verschillende projecten van de onderzoeksprogrammering Tekstloos maar kansrijk. Deze programmering is onderdeel van het associate lectoraat Taalstimulering en richt zich op praktijkgericht onderzoek naar de multifunctionele inzet van tekstloze prentenboeken in de verschillende leefwerelden van opgroeiende kinderen.

associate lector
Hogeschool KPZ

Wenckje Jongstra (PhD, University Of Toronto, 2003) werkt als associate lector Taalstimulering in het Kennis- en Innovatiecentrum van Hogeschool KPZ. Ze werkt samen met leraren, lerarenopleiders, wetenschappers, studenten en ouders in verschillende onderzoek- en innovatieprojecten, onder andere projecten waarin rijke jeudliteratuur centraal staat. Wenckje is lid van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs en projectleider van het onderzoek Lezen en laten lezen; leraren als leesbevorderaars in het PO en VO.

Docent-onderzoeker
Hogeschool KPZ

Agnes van der Beek is werkzaam als docentonderzoeker en lerarenopleider op Hogeschool KPZ. Ze heeft ervaring als leraar in het PO en VO. In het associate lectoraat Taalstimulering was ze onder andere projectleider in het Tel mee met taal project Samen taalkrachtig de school- en thuiswereld verbinden met tekstloze prentenboeken. Ook doet ze onderzoek naar leerling-leraarinteractie in het PO en VO ter bevordering van de executieve vaardigheden van hoogbegaafde leerlingen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Ontdek inzichten uit ons boek ‘Bijna alles wat je over psychologie moet weten’ en krijg praktische handvatten voor de ontwikkeling van kinderen! Casper ontrafelt wetenschappelijke feiten en doorbreekt enkele hardnekkige mythes.
In het kort: Nederlandse leerlingen lezen steeds minder en slechter, wat kunnen we in het onderwijs doen? Een gesprek onder leiding van Trouw-columnist Erik Ex.
Ga naar de bovenkant