Een positief leerklimaat realiseren: hoe dan?!

Monique Nelen

Een veilig leerklimaat is een belangrijke voorwaarde om tot leren te komen. Daar bestaat weinig discussie over. Maar wat is dat dan precies? En hoe kan je dat als leraar, en liefst nog als school, realiseren? In deze sessie gaan we, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, op zoek naar een antwoord op deze vragen. We bespreken het belang van een meergelaagd ondersteuningsmodel voor alle leerlingen in de klas en school, het hebben van heldere gedragsverwachtingen die geworteld zijn in wat je als school belangrijk vindt en het lesgeven in gedrag. Ook het geven van positieve performance feedback en het corrigeren van ongewenst gedrag komen aan de orde. Er is geen quick fix, maar relatief eenvoudige tools kunnen de leraar ondersteunen bij werken aan een positief leerklimaat in de klas. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt eea toegelicht.

Onderzoeker en consultant
Hogeschool Windesheim

Ik ben opgeleid als orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na 10 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt te hebben belandde ik 25 jaar geleden in het onderwijs. Op Hogeschool Windesheim werk ik als onderzoeker bij het lectoraat Inclusieve leeromgevingen en als consultant bij het Windesheim Expertise centrum PBS (Positive Behavior Support). Mijn aandachtsgebieden zijn schoolbreed samenwerken aan een veilig schoolklimaat en het opleiden en ondersteunen van leraren bij de omgang met gedragsvraagstukken. In 2021 ben ik gepromoveerd op een onderzoek naar de implementatie van PBS in Nederland. Op dit moment doe ik onderzoek naar het begeleiden van startende leraren en zij-instromers.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

Arie van de Vrie
In het kort: Tijdens deze workshop kijken we naar wat de wet op burgerschap van ons vraagt en hoe we tot goed samenhangend burgerschapsonderwijs kunnen komen op basis van visie!
In het kort: Groepsdynamiek in klassen is actueler dan ooit! Maar hoe komt het dat leerlingen in een klas zich gedragen zoals ze dat doen, wie speelt daar welke rol in en waarom? Dara gaat deze sessie dieper op in.
Ga naar de bovenkant