vaandeldrager meervoudig perspectiefnemen – inclusie – pedagogisch ecosysteem
zelfstandige

Astrid Ottenheym

Astrid Ottenheym-Vliegen is bestuurder en adviseur bij WegWijsinGedrag en promovendus Radboud Universiteit. Ze brengt een unieke combinatie van praktijkervaring en theoretische kennis, opgebouwd in zowel de zorg als het onderwijs. Als voormalig directeur-bestuurder van passend onderwijs heeft ze 9 jaar waardevolle lessen geleerd over de uitdagingen van inclusie, het omgaan met complex gedrag en transitie naar een elkaar versterkend organisatienetwerk van onderwijs en zorg.

Deze ervaringen hebben haar gemotiveerd om te onderzoeken hoe we de praktijk kunnen versterken en ondersteunen om inclusie echt mogelijk te maken. Haar focus ligt op het doorbreken van barrières die het goed begrip van elkaar en jeugdigen.

Expertise: onderwijs, gemeenten, jeugdhulp

Sessiearchief

,

Omschrijving

De druk in het onderwijs is hoger dan ooit. We hebben te maken met meer leerlingen met een ondersteuningsvraag, ouders zijn mondiger en externaliserend gedrag in de klas komt steeds vaker voor. Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen dan toch de juiste begeleiding krijgen?

Veelgehoorde adviezen schrijven voor om niet te problematiseren, de context te betrekken en hoge verwachtingen te hebben. Maar hoe doe je dat als je zorgen hebt over de leerling, als alle inspanningen niet lukken en de gesprekken met ouders moeizaam gaan? Het nemen van meervoudig perspectief helpt je.

Naast jouw eigen kijk op de situatie zijn er namelijk andere perspectieven om te overwegen, zoals die van het kind, de klas en de ouders. Kijken vanuit hun perspectief geeft je nieuwe inzichten en een completer beeld. In deze sessie hoor je meer over de inzichten uit onderzoek en ervaringen met meervoudig perspectiefnemen uit de praktijk.

Ga naar de bovenkant