De leescrisis: hoe komen we eruit?

Erik Ex

Hoe kunnen we de leescrisis in Nederland te boven komen? Volgens het laatst Pisa-onderzoek zijn we een middenmoter in de wereld en bungelen we onderaan in Europa. Helemaal oplossen is misschien lastig, maar we kunnen wel betrekkelijk snel stappen in de juiste richting zetten. Lezen is zonder twijfel de belangrijkste vaardigheid die we kinderen op school aanleren. In deze sessie bespreekt onderwijscolumnist Erik Ex (Dagblad Trouw) wat we weten over leren lezen een leesmotivatie (waarbij hij onder andere gebruik maakt van het werk van Daniel Willingham en Anna Bosman). Daarnaast komt hij met een idee om theorie in praktijk om te zetten: een gezamenlijk leesmoment op het rooster in iedere Nederlandse school. Hij nodigt het publiek uit mee te denken en in gesprek te gaan: waar gebeurt dit al? Wat zijn de effecten? Werkt het? Wat zijn valkuilen en hoe kunnen we verder?

Leraar geschiedenis / onderwijscolumnist
Cygnus Gymnasium / Dagblad Trouw

Erik Ex (1987) is leraar geschiedenis aan het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Daarnaast schrijft hij columns over onderwijs in Dagblad Trouw en werd in 2022 uitgeroepen tot leraar van het jaar. In het jaar 2017-2018 ging Erik met zijn broer Luuk op wereldreis en bezocht scholen van Finland tot Singapore. Voor de Volkskrant maakte hij de serie Wereldlessen. Sindsdien heeft hij veel om en naast het onderwijs gedaan zoals podcasts opgenomen, presentaties gegeven, cursussen verzorgd voor jonge leraren, hij is lerarenopleider geweest, maar heeft vooral heel veel lessen gegeven aan heel veel leerlingen. Erik denkt graag na over hoe het onderwijs beter kan door lessen te verbeteren en leraren meer te laten samenwerken.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Lucelle Comvalius vertelt hoe verschillende leraren van onschatbare waarde waren in het bereiken van haar droombaan. Na deze sessie moet je jezelf afvragen: Wat ga ik vanaf morgen anders doen om mijn leerlingen hun droombaan, hun droomleven te laten bereiken?
In het kort: Als we willen dat leerlingen feedback actief vragen en gebruiken, moeten we ze daar wel in begeleiden en rolmodelgedrag laten zien. Hoe? Dat bespreken we in de sessie!
In het kort: Middels recent onderzoek wordt besproken wat op dit moment het meest helpend is (en wat niet (meer)) bij de begeleiding van hoogbegaafde jongeren in PO en VO.
Ga naar de bovenkant