Mag ik 15 minuten jullie aandacht? Wat weten we nou echt over 'de aandachtsspanne'?

Steven Raaijmakers

Op internet en in vele andere media lees je dat mensen maar een beperkte aandachtsspanne hebben. Soms gaan ze nog wat verder en claimen ze dat die aandachtsspanne door (onder andere) sociale media ook nog eens korter aan het worden is. Door die korte aandachtsspanne zijn TED talks bijvoorbeeld niet langer dan 18 minuten. Om dit te onderbouwen wordt er geschermd met allerlei neurowetenschappelijk en psychologisch onderzoek. Tijdens deze sessie duiken we in dat onderzoek en zoeken we uit wat hier allemaal van klopt en wat niet.

Podcast

Onderwijsadviseur & trainer
Universiteit Utrecht

Na een studie biologie en cognitieve neurowetenschappen promoveerde Steven in 2018 op het onderwerp zelfregulerend leren. Vervolgens heeft hij zich vanuit de Universiteit Utrecht gericht op het vertalen van onderzoek naar de praktijk. Samen met Luce Claessens en Paul Kirschner schreef hij het boek ‘Op de schouders van reuzen’. Daarnaast geeft hij les in Leerpsychologie, begeleidt hij docenten bij het doen van onderzoek en verzorgt hij professionalisering over zelfregulerend leren, kritisch denken en data-geïnformeerd werken.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Tekstloze prentenboeken zijn kansrijke spiegels en vensters voor alle kinderen én hun ouders. Wat is er bekend over de bijdrage van tekstloze prentenboeken aan de ontwikkeling van kinderen? Wat kun je ermee in de praktijk?
In het kort: Teacher leadership in de school is een voorwaarde voor collectief leren. In deze sessie verkennen we de rol die een docent in de school kan innemen als ontwikkelaar, ondersteuner, projectleider, inspirator en/of rolmodel
In het kort: We weten vanuit de wetenschap al veel over goed leesonderwijs. Maar hoe vertaal je al deze inzichten naar een haalbare, eenvoudige aanpak in de dagelijkse lespraktijk?
Ga naar de bovenkant