Modeldidactiek - samen bouwen aan natuurwetenschappelijke modellen

Onne Slooten

Omschrijving

Bij het onderwijs in natuurwetenschappen kampen leerlingen met veel alternatieve concepties. Traditionele directe instructie lijkt deze concepties nauwelijks te veranderen.

In de jaren 80 is in Amerika daarom de didactiek ‘Modeling Instruction’ ontwikkeld. De didactiek is gebaseerd op:

  • het uitvoeren en analyseren zorgvuldig uitgekozen ‘gidsexperimenten’.
  • vrijheid om zelf experimenten op te kunnen zetten, maar toch gestuurd worden door de docent
  • uitwerken van opdrachten op whiteboards en het bespreken van deze opdrachten in kleine en grote groepen
  • werken met meerdere representaties van verschillende modellen
  • zelf opbouwen van modellen door discussies met medeleerlingen

Inmiddels is er een indrukwekkende hoeveelheid onderzoek die de effectiviteit van deze didactiek aantoont. Modeldidactiek is de Nederlandse variant van Modeling Instruction, waarbij we de didactiek hebben aangepast aan de Nederlandse onderwijssituatie.

Downloads

Docent vo
Amsterdams Lyceum

Ik ben natuurkunde docent sinds 2007 en tussen toen en nu op drie verschillende scholen gewerkt. Mijn huidige school is Het Amsterdams Lyceum. In mijn lespraktijk ben ik er altijd tegenaan gelopen dat leerlingen bepaalde alternatieve modellen (ook wel misconcepten) in hun hoofd hebben, die heel moeilijk te veranderen zijn. In mijn zoektocht om hen te helpen kwam ik het Amerikaanse Modeling Instruction (TM) tegen. Dankzij Bètapartners konden we contact leggen met een Amerikaanse trainer die een workshop kon verzorgen. Sindsdien werk ik voor het project Modeldidactiek. Met dit project willen we een Nederlandse versie van Modeling Instruction neerzetten met behulp van docentenhandleidingen en scholingen.

Ga naar de bovenkant