Van kennis naar kunde: hoe ga ik aan de slag met executieve functies?

Nienke Kool

Op RSG Slingerbos zijn we al meerdere jaren bezig om te kijken hoe we onze leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van executieve functies. Hiervoor zijn we o.a. bezig om kennis te verspreiden, in gesprek te gaan met onze leerlingen en hebben we de RSG Agenda ingezet, waar elke maand één executieve functie centraal staat en tips & tools geeft om met bewustwording en vaardigheden aan de slag te gaan.
Vaak blijft het zoeken hoe je de leerlingen nou echt hierbij helpen. Is gesprek om bewustwording te creëren helpend voor de ontwikkeling? Of samen plannen om de vaardigheid te trainen? Of allebei?
In deze sessie willen we kijken naar je eigen executieve functies, waarbij we inzoomen op het plannen en organiseren van je dag: hoe deel jij je dag in? Wat helpt daarbij en wat niet?
We gaan bezig met tools die je kan gebruiken om je dag te organiseren, met als doel dat je inzicht krijgt in de helpende en niet helpende factoren bij jezelf en praktische tools meekrijgt die je in kan zet

Intern Begeleider
RSG Slingerbos/Levant

Hoi, mijn naam is Nienke Kool en ik ben Intern Begeleider van de bovenbouw havo/vwo op RSG Slingerbos. Ik ben al een aantal jaar me aan het verdiepen in executieve functies op de RSG en kijk samen met mijn collega Natascha hoe we op school onze leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van executieve functies.
Zo hebben we een RSG Agenda die hier aandacht geeft en verspreiden we tips & tools over welke executieve functies er zijn en hoe je met je leerlingen hierover in gesprek kan gaan.
Ik heb me aangemeld voor een sessie, omdat ik vaker van collega’s hoor dat er behoefte bestaat om praktische tools mee te krijgen om leerlingen te kunnen begeleiden, naast het in gesprek gaan met leerlingen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Lesson Study is het leren van leerlingen en draagt zo bij aan het inclusief leren lesgeven.
In het kort: De gemiddelde aandachtsspanne is ongeveer 15 minuten en die gaat ook nog eens achteruit. Dat staat in menig handboek, maar klopt dit wel?
In het kort: In deze sessie gaan we in op hoe je als leraar, maar liever nog als school, kunt werken aan het realiseren van een veilig en positief leerklimaat.
Ga naar de bovenkant