Associate Lector Jeugd
Hogeschool Windesheim

Bert Wienen

Ik ben opgeleid als psycholoog, onderwijswetenschapper, bedrijfskundige en werk als onderzoeker aan de vraag waarom er in deze tijd zoveel kinderen zijn die jeugdhulp nodig hebben. Deze achtergrond zet ik in om de praktijk te veranderen. Zodat er minder kinderen opgroeien met het idee dat ze ziek zijn of afwijken van onze norm. Ik ben gepromoveerd in de ontwikkelingspsychologie en mijn onderzoek voer ik uit vanuit mijn rol als associate lector bij de hogeschool Windesheim. Ik werk in de wetenschap en in de praktijk, die combinatie is voor mij belangrijk.

Expertise: Wetenschap en praktijk, Onderwijskunde / psychologie

Sessiearchief

Omschrijving

In die lezing ga ik in op de vraag welke gevolgen het heeft voor het onderwijs dat 1 op de 6 leerlingen een vorm van jeugdhulp krijgt. Wat betekent dat voor het vak van leraar en hoe zorgen we ervoor dat de psychologisering en medicalisering niet ten koste gaat van het vak van docent? Onder de titel ‘weten we van gekkigheid nog wat normaal is?’ verken ik eerst de vraag wat een normaal kind is en hoe u eigenlijk bepaalt wat normaal is. Vervolgens doe ik een pleidooi voor een vorm van inclusief onderwijs waarin vooral het onderwijs centraal staat: leerlingen echt zien en binnen die relatie hoge verwachtingen. Te bereiken door te redeneren vanuit een sterke onderwijscontext.

Downloads

Omschrijving

Steeds meer kinderen krijgen een vorm van jeugdhulp, van 1 op 27 zo’n 20 jaar geleden naar steden waar het nu al 1 op de 5 is. Maar wat betekent dit voor het vak van leraar en mogelijk ook, de wens om te komen tot inclusiever onderwijs? In deze lezing verkennen we hoe u eigenlijk bepaalt wat een ‘normale’ leerling of een ‘normale’ opvoeding is. Misschien is het wel goed om te stoppen het kind steeds centraal te stellen. En inclusief onderwijs vooral weer te gaan zien als gewoon goed onderwijs.

Downloads

Ga naar de bovenkant