Jan van de Ven

Directeur content

Sinds 2008 werkzaam als leraar in het primair onderwijs nadat ik de vanaf 2005 aan de pabo begon, voor die tijd onder andere Geschiedenis (UU) en Politicologie (Radboud Universiteit) gestudeerd, beide zonder succes. Na mijn pabodiploma altijd verschillende dingen naast het leraarschap blijven doen, zoals de Schoolleidersopleiding, de Nieuwsacademie bij Nieuwsuur in 2011, van 2015-2019 Provinciale Statenlid in Limburg en van 2017-2021 met PO in actie en het Lerarencollectief geprobeerd leraren sterker te organiseren. In het primair onderwijs van de kleuters tot en met groep 8 mogen doen, ook drie jaar met asielzoekerskinderen in het schakelonderwijs mogen werken.

Naast mijn werk bij researchED blijf ik ongeveer een dag in de week als invalleraar werkzaam en schrijf ik regelmatig columns in Didactief en De Limburger.

Na ruim vier jaar lang trekken en sleuren in de onderwijspolder, had ik sterk de behoefte om me weer meer met onderwijsinhoud bezig te houden. Hoe krijgen we de kwaliteit van onderwijs, kwaliteit van leraren en kwaliteit van scholen omhoog? Voor mij was researchED al jaren een belangrijke bron van inspiratie en kennis om mijn eigen onderwijs te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat iedere leraar tenminste een rugzak vol met evidence-informed kennis en kunde moet hebben om het best mogelijke onderwijs te kunnen bieden, dat is waar gewoon goed onderwijs begint.

Het samenwerken met inspirerende onderwijsmensen die eenzelfde missie hebben als researchED en ikzelf: onderwijs verbeteren daar waar het moet, namelijk bij die leraar in de klas. Als ik dan iedere keer het enthousiasme bemerk van bezoekers van onze conferenties of deelnemers aan onze leergangen, dan is dat precies hetgeen me energie geeft.

Ik zou niets kunnen verzinnen.. Sinds PO in actie en het Lerarencollectief heb ik zo onder het vergrootglas geleefd dat die andere mensen eigenlijk veel te veel van me weten.

Tijd doorbrengen met mijn vrouw en dochters, mijn familie en vrienden vind ik het allerbelangrijkste. Lekker eten, drinken en koken, musea, concerten, theater, stedentripjes in binnen- en buitenland, kamperen in Frankrijk of waar dan ook. Daarnaast sport ik graag en kijk ik graag naar sport, waarbij wielrennen en (zaal)voetbal favoriet zijn. De vele uurtjes die ik in de auto doorbreng luister ik graag naar podcasts (Zelfspodcast, De Rode Lantaarn, In het wiel, Hard Gras, Betrouwbare Bronnen, etc) of muziek. Als ik thuis tijd over heb dan kijk ik graag een serie of lees een goed boek.

Ontmoet meer teamleden
Ga naar de bovenkant