Docent natuur- en scheikunde
CSG De Lage Waard

Hans Bezemer

Hans staat al 24 jaar voor de klas als natuur- en scheikunde docent binnen zowel de onder- als bovenbouw.
De afgelopen 10 jaar heeft hij zich toegelegd op het ontwikkelen van onderzoeks- en ontwerpvaardigheden bij leerlingen en collega’s.
Samen met een collega is hij verantwoordelijk voor de implementatie en borging van een schoolbrede onderzoeks- en ontwerpleerlijn en geven zij een leergang aan collega’s met betrekking tot onderzoeks- en ontwerpdidactiek.
Als werkplekbegeleider is hij verbonden aan de christelijke opleidingsschool (COS). Voor het COS begeleidt hij studenten bij het ontwikkelen van hun onderzoekend vermogen.

Expertise: Natuur- en scheikunde, onderzoeks- en ontwerpvaardigheden, onderzoeks- en ontwerpdidactiek, curriculumontwikkeling

Sessiearchief

,

,

Omschrijving

Onderzoeksvaardigheden zijn belangrijk voor elke hoger opgeleide beroepsbeoefenaar. Gelukkig krijgen leerlingen in het vo daar al een basis in mee. Het lukt echter de meeste vo-scholen niet zo goed om met het aanleren van deze vaardigheden voldoende diepgang te bereiken.
Er is veel kennis beschikbaar over hoe je leerlingen kunt leren onderzoeken over vakgrenzen heen, en hoe je dat stap voor stap kan uitbouwen, van brugklas tot profielwerkstuk (zie het handboek ‘Eureka! Didactiek voor leren onderzoeken in vwo én havo‘; Wientjes & Veenhoven, 2022). Er zijn scholen die op de fundamenten van deze kennisbasis zelf een onderzoeksleerlijn ontwikkeld hebben. Hoe ziet zo’n leerlijn eruit, wat vergt het om docenten toe te rusten die leerlijn in de klas uit te voeren, en hoe borg je deze in de organisatie? In deze sessie laten we zien hoe twee scholen (het Odulphus Lyceum en CSG De Lage Waard) dat aanpakken, wat het hen al heeft opgeleverd, en voor welke uitdagingen het hen stelt.

Ga naar de bovenkant