Wie pakt de handschoen op? Rekenen in het PO en VO

Peter Langerak

Op de lerarenopleiding heb je typisch Nederlands rekenonderwijs gehad. Je werkt met een rekenmethode met een nooit te halen blokplanning. Het duizelt je van de oplossingsstrategieën. Er zijn rekentaken die je zelf ook niet begrijpt. En gaat het nu om cruciale doelen, essentiële doelen, sleuteldoelen of streefdoelen? Als leraar zit je met je handen in het haar.
Als je in het voortgezet onderwijs werkt is het jaar in jaar uit hetzelfde liedje: de rekenvaardigheden van veel brugklassers zijn niet op orde. Wie pakt de handschoen op? In deze sessie gaat het om essentiële inzichten en praktische adviezen waar scholen direct mee aan de slag kunnen. Na afloop zal je zeggen: “Wat is het toch ingewikkeld gemaakt, terwijl het zo simpel is!”.

hoofd research & development
Nederlands Mathematisch Instituut en Vrije Universiteit Amsterdam

Peter Langerak is hoofd research & development bij het Nederlands Mathematisch Instituut. Hij is verantwoordelijk voor de samenwerkingsprojecten met scholen en de ontwikkeling van methodes.
Naast zijn werk bij het Nederlands Mathematisch Instituut is Peter als buitenpromovendus verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij onderzoek doet naar reken-wiskundeonderwijs.

Peter studeerde Onderwijspedagogiek (Vrije Universiteit), bedrijfskunde (MBA Nyenrode Universiteit) en rondde eerder de lerarenopleiding af (Marnix Academie, pabo). Hij werkte eerder onder meer als lerarenopleider, curriculumontwikkelaar, onderwijsadviseur, projectmanager en interim manager in het (hoger) onderwijs.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Lucelle Comvalius vertelt hoe verschillende leraren van onschatbare waarde waren in het bereiken van haar droombaan. Na deze sessie moet je jezelf afvragen: Wat ga ik vanaf morgen anders doen om mijn leerlingen hun droombaan, hun droomleven te laten bereiken?
Sharon Bouwmeester
,
Susanne Linthorst
In het kort: Bewegen is de basis voor groei! Een gecoördineerd lijf zorgt voor een gecoördineerd brein.
Tijana Prokic-Breuer
,
Bart Droogers
,
Anneke Smits
In het kort: Evidence-informed werken aan effectief leesonderwijs, hoe doe je dat? TaalLab van Ontwikkelkracht neemt je mee!
Ga naar de bovenkant