Neem jeugdliteratuur serieus

Janneke de Jong-Slagman

Uit het postdoconderzoek dat ik heb uitgevoerd op de pabo blijkt dat studenten nauwelijks zicht hebben op wat literatuur is. Dat geldt ook voor aanstaande leraren Nederlands. Ze hebben veel verplichte boeken moeten lezen
in het voorgezet onderwijs en zien literatuur niet als een boeiend verschijnsel dat leerzaam én leuk is en uitnodigt tot gesprek.
Door verhalen hardopdenkend voor te lezen en je eigen leeservaring, je vragen en overwegingen, je emotionele respons en mogelijke interpretaties te delen, kun je leerlingen nieuwsgierig en betrokken maken. En dat werkt!

In deze sessie vertel ik hoe ik mijn onderzoek heb uitgevoerd en geef ik praktische voorbeelden. Daarbij richt ik mij om leerlingen van 10 tot 14 jaar. Welkom!

Lector
Driestar educatief

Janneke de Jong-Slagman (1965) werkt al ruim 35 jaar in het onderwijs. Ze geeft Nederlands op de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs van Driestar hogeschool in Gouda. Daarnaast is ze als onderzoeker betrokken bij het Onderzoekscentrum van Driestar educatief, met jeugdliteratuur als voornaamste expertisegebied.

Janneke is een van de auteurs van het veelgebruikte boek Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo (Coutinho 2019). In 2023 rondde zij een postdoconderzoek af naar hardopdenkend lezen van jeugdliteratuur op de pabo, ‘Beter en breder lezen’. Per 1 augustus 2024 is zij benoemd als lector geletterdheid bij Driestar educatief.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

Ga naar de bovenkant