Van feedbackontvangers naar feedbackgebruikers

Renske de Kleijn

Er komt steeds meer aandacht voor een actieve rol van leerlingen en studenten in feedbackprocessen. Maar wat is het dan precies wat we van leerlingen en studenten verwachten? Volgens mij kan het helpen om niet meer te denken over studenten als ontvangers van feedback, maar als gebruikers van feedback en in deze sessie ga ik daarover graag met jullie in gesprek. De sessie start vanuit een instructiemodel voor feedbackgebruik. Het bevat de stappen (1) feedback vragen, (2) feedback analyseren, (3) feedback gebruiken en (4) feedbackgebruik terugkoppelen. Bij elke stap zit een aantal praktische prompts en acroniemen om leerlingen en studenten erbij te helpen of scaffolden. En natuurlijk word je gevraagd stil te staan bij jezelf als feedbackgebruiker.

Universitair Hoofddocent
UMC Utrecht

Renske de Kleijn promoveerde in 2013 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar feedbackpercepties in scriptiebegeleiding. Daarnaast werkte ze acht jaar als onderwijskundig adviseur en trainer op het gebied van feedback, toetsing en datagestuurd werken voor VO en HO en gaf ze les in de universitaire lerarenopleiding. Na haar promotie werd ze begeleider van verschillende promovendi en sinds 2018 is ze als universitair (hoofd)docent verbonden aan het onderwijscentrum van het UMC Utrecht. Daar richt ze zich op het doen en begeleiden van praktijkgerichte onderzoeken naar feedbackprocessen in het (bio)medisch onderwijs en werkveld.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Hoe werk je met verschillende professionals samen aan een kansrijke ontwikkeling voor ieder kind? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren bij interprofessionele samenwerking en wat vraagt dit aan vaardigheden van professionals?
Bettie Bolderink
In het kort: Als onderwijsprofessional sta je voor de uitdagende taak om niet alleen kennis over te dragen, maar ook om een veilige, begripvolle en motiverende omgeving voor je leerlingen te creëren. Maar hoe ga je om met de emotionele behoeften van een kind en de groep als er sprake is van verlieservaringen?
Ga naar de bovenkant