Lesson Study: focus op het leren van leerlingen (deel 2)

Sui Lin Goei
,
Wouter van Joolingen

Lesson Study is een populaire professionaliseringsaanpak waarbij kleine teams van leraren op basis van een overeengekomen vraagstuk, samen een zogenaamde onderzoeksles ontwerpen, deze live uitvoeren, waarbij teamleden de les observeren met een focus op het leren van leerlingen. Op basis van de verzamelde informatie wordt de les mogelijk herzien en opnieuw gegeven.
In deze workshop wordt een simulatie van een onderzoeksles gegeven, waarbij met name de focus is op het afstemmen op onderwijs- en instructiebehoeften van leerlingen en er gelet wordt op het observeren van de leerstrategieen van de leerlingen.
Van deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht. Na afloop hebben de deelnemers zicht op wat Lesson Study inhoudt en hoe dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van inclusief lesgeven.

Lector
Hogeschool Windesheim

Sui Lin Goei is lector Inclusieve Leeromgevingen bij de Hogeschool Windesheim. Haar expertise richt zich op het opleiden en begeleiden van (aanstaande) leraren voor inclusief lesgeven. Hiertoe zet ze de professionaliseringsaanpak van Lesson Study in. In haar lectoraat geeft ze leiding aan een groep van onderzoekers die praktijkgericht onderzoek uitvoeren in samenwerking met de opleidingen en het werkveld naar hoe inclusieve leeromgevingen kunnen worden ingericht zodanig dat alle leerlingen leren en zich kunnen ontwikkelen.
Ze is tevens academisch directeur van de professionele masters van dezelfde hogeschool. Op nationaal niveau is ze een van de boegbeelden van de NWA Route Jeugd.

Hoogleraar
Universiteit Utrecht

Wouter van Joolingen is hoogleraar in de didactiek van de betawetenschappen aan het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij heeft een achtergrond in de natuurkunde en promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven op een proefschrift over computersimulaties in het onderwijs. Zijn onderzoek gaat over het bevorderen van de ontwikkeling van wetenschappelijke geletterdheid bij leerlingen, gebruikmakend van ideeen over modelleren, systeemdenken en de inzet van technologie. In zijn onderzoek speelt Lesson Study een rol als middel om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: We weten vanuit de wetenschap al veel over goed leesonderwijs. Maar hoe vertaal je al deze inzichten naar een haalbare, eenvoudige aanpak in de dagelijkse lespraktijk?
In het kort: Middels recent onderzoek wordt besproken wat op dit moment het meest helpend is (en wat niet (meer)) bij de begeleiding van hoogbegaafde jongeren in PO en VO.
In het kort: Hypes komen en gaan in het onderwijs en misschien denk je dit ook bij evidence-informed. Waarom dit niet zo hoeft te zijn én het een eerherstel voor docenten is, legt Pedro De Bruyckere uit in zijn keynote
Home Aurora-onderwijscongres
Ga naar de bovenkant