Lezende leerlingen? De oplossing is eenvoudiger dan je denkt!

Heleen Buhrs

Het gaat in Nederland niet goed met de leesvaardigheid van onze leerlingen. Bovendien vinden veel leerlingen lezen niet leuk. Goed kunnen lezen én begrijpen wat je leest zijn zaken die noodzakelijk zijn om later goed te kunnen functioneren in deze complexe, talige samenleving. De ambitie van elke school zou dan ook moeten zijn om elke leerling goed te leren lezen en, door ze de veelzijdigheid van boeken en verhalen te tonen, echte lezers van ze te maken.

Na een korte uiteenzetting over het belang van goed leesonderwijs zal ik in deze sessie de verbinding naar de praktijk zoeken aan de hand van de volgende vier effectieve elementen:

  • Werk aan het opbouwen van kennis
  • Werk met rijke teksten
  • Laat leerlingen de tekst actief verwerken door erover te praten en te lezen
  • Monitor en evalueer het leesbegrip.
Leraar po en auteur van het boek ‘Effectief leesonderwijs in de praktijk’
Alan Turingschool

Heleen Buhrs is ruim 13 jaar leraar in Amsterdam. Heleen werkt als leraar en expert-leraar po op de Alan Turingschool. In haar rol als expert-leraar begrijpend lezen is zij verantwoordelijk voor het algehele leesonderwijs van groep 1 t/m 8. Onder leiding van de aanpak van Heleen is het leesonderwijs op de Alan Turingschool sterk verbeterd. Ook verzorgt zij lezingen over effectief leesonderwijs en helpt zij scholen om het leesonderwijs op school te verbeteren. Haar boek ‘Effectief leesonderwijs in de praktijk’ is in mei 2024 uitgekomen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: In deze setting zoomen we in op onze eigen executieve functies, met focus op planning en organisatie. Hoe deel jij je dag in? Welke praktische tools gebruik je hierbij? Hoe kan deze kennis je helpen om met je leerlingen aan de slag te gaan?
In het kort: Ontdek inzichten uit ons boek ‘Bijna alles wat je over psychologie moet weten’ en krijg praktische handvatten voor de ontwikkeling van kinderen! Casper ontrafelt wetenschappelijke feiten en doorbreekt enkele hardnekkige mythes.
In het kort: Sterk Techniekonderwijs als catalysator voor vernieuwing en contextrijk onderwijs
Ga naar de bovenkant