“Maar daar leer je natuurlijk niks over op de lerarenopleiding….”

Amber Walraven

Omschrijving

Je ziet het regelmatig in krantenartikelen over onderwijs. In een klein zinnetje staat dan ‘maar op de lerarenopleiding leer je daar niks over’, of op Twitter zie je staan: ‘Dáár zou de lerarenopleiding zich eens mee bezig moeten houden in plaats van oeverloos onzinnig reflecteren.’ Toegegeven, ik ben niet de lerarenopleiding. Ik ben wel een lerarenopleider. Die vaak deelt wat ik doe in colleges.

Op researchED wil ik dat ook doen. Hoe zit het met practice what you preach? Hoe onderbouw ik mijn praktijk (werk ik wel ‘evidence informed’?)? Wat geef ik studenten mee? Hoe kunnen we nu de link tussen theorie en praktijk versterken? Welke rol heeft de praktijk in mijn colleges? En wat weten we nu over hoe we het beste leraren kunnen opleiden?
Een sessie dus voor wie eigenlijk niet weet wat een lerarenopleiding nu doet, of die vooroordelen heeft over een lerarenopleiding, maar eigenlijk niet weet waar die op gebaseerd zijn, voor wie de lerarenopleiding heel lang geleden is, of voor wie nu studenten begeleidt en daar over van gedachten wil wisselen.
Kortom voor iedereen die van gedachten wil wisselen over het opleiden van leraren aan de hand van (een) voorbeelden uit de praktijk!

Downloads

universitair docent
Radboud Docenten Academie

Ik ben universitair docent aan de Radboud Docenten Academie, daar ben ik opleidingscoördinator van de eenjarige educatieve master. Naast het opleiden van eerstegraads leraren doe ik onderzoek naar adaptieve expertise, docent professionalisering en ICT in het onderwijs. Als onderzoeker ben ik geïnteresseerd in zowel leerlingen als docenten en hoe zij het meeste uit leren en onderwijs kunnen halen. Ik ben ervan overtuigd dat onderwijs continu in beweging is en we het steeds kunnen verbeteren door het stellen en beantwoorden van de juiste vragen. Momenteel besteed ik al mijn onderzoekstijd aan het Expeditieteam Lerarenagenda. De app Teacher Tapp is onderdeel van dat project.

Ga naar de bovenkant