Ontdek de sleutels tot effectief leesonderwijs in het funderend onderwijs

Tijana Prokic-Breuer
,
Bart Droogers
,
Anneke Smits

In de zoektocht naar excellent leesonderwijs, spelen wetenschappelijke inzichten een cruciale rol. Maar hoe implementeer je deze inzichten effectief in je dagelijkse praktijk?
Tijdens deze interactieve bijeenkomst bespreken we de fundamenten van effectief leesonderwijs. We verkennen samen:

– De essentiële randvoorwaarden voor succesvol leesonderwijs en hoe je deze kunt creëren in jouw school of klas.
– De potentiële opbrengsten van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, inclusief verbeterde leesvaardigheden en een grotere betrokkenheid van leerlingen.
– De noodzaak van tijd en geduld bij het implementeren van verbeteringen in leesonderwijs, en hoe je dit proces kunt ondersteunen en versnellen.

Ontdek hoe je wetenschappelijke inzichten succesvol kunt integreren op school en welke impact dit heeft op leerlingen en hun leeromgeving.

Directeur en oprichter
Education Lab NL

Dr. Tijana Prokic Breuer is directeur en medeoprichter van Education Lab NL, een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit lab zet zich in om de kloof tussen onderzoek en onderwijspraktijk te overbruggen en daarmee bij te dragen aan de verbetering van het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Ze leidt ook TaalLab NL, een van de co-creatielabs binnen het landelijke programma Ontwikkelkracht. In het TaalLab NL werken scholen en wetenschappers samen om innovatie en kennisdeling binnen het onderwijs op het gebied van taal te bevorderen.

Specialist de Bibliotheek op school primair onderwijs
Stichting Lezen

Na jarenlang in het basisonderwijs en bij de Bibliotheek te hebben gewerkt, kwam Bart in 2019 bij Stichting Lezen werken. Daar gebruikt hij zijn praktijkervaring bij het coördineren van het programma de Bibliotheek op school voor het primair onderwijs. Zijn missie is dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om een lezer te worden. Om dat te bereiken zet hij zich in voor de kwaliteit van het programma en de expertise van de mensen die ermee werken. Het ondersteunen van effectief leesonderwijs is de komende tijd de belangrijkste ontwikkeling binnen het programma de Bibliotheek op school plus.

Lector Onderwijsinnovatie en ICT
Hogeschool Windesheim

Dr. Anneke Smits is lector Onderwijsinnovatie en ICT bij Windesheim. Zij studeerde logopedie in Antwerpen en promoveerde in 2012 aan de universiteit van Twente. Anneke heeft eerder gewerkt als logopedist, dyslexie specialist en HBO-docent. Zij schrijft samen met Erna van Koeven een blog voor het werkveld: Geletterdheid en Schoolsucces. Samen publiceerden zij ook de boeken ‘Rijke taal. Taaldidactiek voor het basisonderwijs’ en ‘Rijke taal (V)MBO’.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Hoe werk je met verschillende professionals samen aan een kansrijke ontwikkeling voor ieder kind? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren bij interprofessionele samenwerking en wat vraagt dit aan vaardigheden van professionals?
In het kort: Lesson Study is het leren van leerlingen en draagt zo bij aan het inclusief leren lesgeven.
In het kort: Wat zeggen toetsresultaten over de kwaliteit van je curriculum?
Ga naar de bovenkant