Oorlog in de Klas. Leraren centraal bij burgerschap & bildung in de (taal) les.

Andrew Niemeijer

Omschrijving

De oorlog in Oekraïne? MH-17? 9/11? Als er een oorlog uitbreekt of een ramp gebeurt, worden docenten op middelbare scholen gedacht daar aandacht aan te besteden. Docenten vreemde talen moeten al lang niet meer leerlingen alleen een taal aanleren. Ze moeten hen ook burgerschap leren, waken of scholieren niet radicaliseren, grote maatschappelijke problemen begrijpelijk maken en zorgen voor onderling begrip.

Maar hoe doe je dat? Dr. Andrew Niemeijer, voormalig Leraar van het Jaar, en docent Engels aan de OSG West Friesland in Hoorn schreef er een proefschrift over: “War in the Classroom.” Niemeijer heeft een 10-stappenplan ontwikkeld om de handelingsverlegenheid onder docenten tegen te gaan, door literatuur oorlog en conflicten bespreekbaar te maken.

Zodoende positioneert Niemeijer leraren en scholen als centrale speler en plek om antwoorden te vinden en de dialoog aan te gaan over de meest gevoelige, prangende onderwerpen die er in de maatschappij en op het wereld toneel leven.

Docent vo
Atlascollege

Andrew Niemeijer is leraar Engels op een middelbare school. In zijn lessen benadrukt hij iedere dag weer de waarde van literatuur, onder andere tijdens Fast Lane English, een versterkte taalstroom met cultuur als ankerpunt. In 2009 werd Niemeijer benoemd tot Leraar van het Jaar. Als bestuursvoorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar bekleed Niemeijer diverse onderwijsadvies functies waarin hij de cruciale rol van de leraar in het maatschappelijke, politieke en academische debat benadrukt. In 2021 is hij gepromoveerd aan de VU Amsterdam. Het proefschrift van Dr. Niemeijer getiteld War in the Classroom is een studie naar het effect van (oorlogs-)literatuur als burgerschaps-tool in het onderwijs.

Ga naar de bovenkant