Op de Schouders van Reuzen: Inspirerende inzichten uit de cognitieve psychologie voor leerkrachten

Paul Kirschner

Omschrijving

Deze bijzondere Keynote staat in het teken van de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek ‘Op de Schouders van Reuzen’.

Het boek vertaalt 24 wetenschappelijke kernartikelen uit de cognitieve- en onderwijswetenschappen naar de dagelijkse lespraktijk.

Begrippen als Cognitive Load Theory, Dual Coding en Scaffolding klinken mooi en er zit degelijk onderwijskundig onderzoek achter, maar hoe kun je als leraar deze wetenschappelijke begrippen effectief toepassen in je lespraktijk?
Paul A. Kirschner en twee jonge wetenschappers (Luce Claessens en Steven Raaijmakers) schreven het voor u op. Dankzij de medewerking van Didactief en financiering door 10 onderwijsstichtingen, 1 PABO en de PO-raad kan elke leraar in het PO (en straks ook het VO) beschikken over deze uiterst toegankelijke gids. Paul zal in deze Keynote de betekenis 3 of 4 van de kernartikelen toelichten en u laten zien hoe u er in uw lessen gebruik van kan maken.

Aan de orde komen:
· Cognitive Load Theory
· Dual Coding
· Advance Organisers
· Assessment en Terugkoppeling

Ten slotte zal het eerste exemplaar van het boek uitgereikt worden.

Download gratis het boek

Downloads

Emeritus hoogleraar/Gastprofessor/Eigenaar
Open Universiteit/ Thomas More Hogeschool (Antwerpen)/kirschner-ED

Paul A. Kirschner (1951) is Emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, Gastprofessor aan de Thomas More Hogeschool (België) en eigenaar van kirschner-ED. Naast zijn vele academische prestaties (publicaties, benoemingen, enzovoorts) zet hij in om wetenschap te vertalen naar het onderwijs voor leraren, bestuurders en politici. Met die pet op is hij (mede)auteur, o.a., van Op de Schouders van Reuzen en Wijze Lessen: Twaalf Bouwstenen voor Effectieve Didactiek, De Kunst en Kunde van het Lesgeven, Jongens zijn Slimmer dan Meisjes XL en Juffen zijn Toffer dan Meesters en schrift hij regelmatig voor Didactief (de column KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten.

Bibliografie:

Ga naar de bovenkant