Van feedbackontvangers naar feedbackgebruikers

Renske de Kleijn

Er komt steeds meer aandacht voor een actieve rol van leerlingen en studenten in feedbackprocessen. Maar wat is het dan precies wat we van leerlingen en studenten verwachten? Volgens mij kan het helpen om niet meer te denken over studenten als ontvangers van feedback, maar als gebruikers van feedback en in deze sessie ga ik daarover graag met jullie in gesprek. De sessie start vanuit een instructiemodel voor feedbackgebruik. Het bevat de stappen (1) feedback vragen, (2) feedback analyseren, (3) feedback gebruiken en (4) feedbackgebruik terugkoppelen. Bij elke stap zit een aantal praktische prompts en acroniemen om leerlingen en studenten erbij te helpen of scaffolden. En natuurlijk word je gevraagd stil te staan bij jezelf als feedbackgebruiker.

Universitair Hoofddocent
UMC Utrecht

Renske de Kleijn promoveerde in 2013 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar feedbackpercepties in scriptiebegeleiding. Daarnaast werkte ze acht jaar als onderwijskundig adviseur en trainer op het gebied van feedback, toetsing en datagestuurd werken voor VO en HO en gaf ze les in de universitaire lerarenopleiding. Na haar promotie werd ze begeleider van verschillende promovendi en sinds 2018 is ze als universitair (hoofd)docent verbonden aan het onderwijscentrum van het UMC Utrecht. Daar richt ze zich op het doen en begeleiden van praktijkgerichte onderzoeken naar feedbackprocessen in het (bio)medisch onderwijs en werkveld.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Groepsdynamiek in klassen is actueler dan ooit! Maar hoe komt het dat leerlingen in een klas zich gedragen zoals ze dat doen, wie speelt daar welke rol in en waarom? Dara gaat deze sessie dieper op in.
In het kort: Ontdek inzichten uit ons boek ‘Bijna alles wat je over psychologie moet weten’ en krijg praktische handvatten voor de ontwikkeling van kinderen! Casper ontrafelt wetenschappelijke feiten en doorbreekt enkele hardnekkige mythes.
In het kort: Middels recent onderzoek wordt besproken wat op dit moment het meest helpend is (en wat niet (meer)) bij de begeleiding van hoogbegaafde jongeren in PO en VO.
Ga naar de bovenkant