Wie pakt de handschoen op? Rekenen in het PO en VO

Peter Langerak

Op de lerarenopleiding heb je typisch Nederlands rekenonderwijs gehad. Je werkt met een rekenmethode met een nooit te halen blokplanning. Het duizelt je van de oplossingsstrategieën. Er zijn rekentaken die je zelf ook niet begrijpt. En gaat het nu om cruciale doelen, essentiële doelen, sleuteldoelen of streefdoelen? Als leraar zit je met je handen in het haar.
Als je in het voortgezet onderwijs werkt is het jaar in jaar uit hetzelfde liedje: de rekenvaardigheden van veel brugklassers zijn niet op orde. Wie pakt de handschoen op? In deze sessie gaat het om essentiële inzichten en praktische adviezen waar scholen direct mee aan de slag kunnen. Na afloop zal je zeggen: “Wat is het toch ingewikkeld gemaakt, terwijl het zo simpel is!”.

Hoofd research & development
Nederlands Mathematisch Instituut

Peter Langerak is hoofd research & development bij het Nederlands Mathematisch Instituut. Hij is verantwoordelijk voor de samenwerkingstrajecten met scholen en de ontwikkeling van lesmethoden. Peter is opgeleid vanuit drie perspectieven. Hij studeerde onderwijspedagogiek, bedrijfskunde en rondde eerder de pabo af. Aan de Vrije Universiteit Amsterdam is Peter verbonden als buitenpromovendus. In zijn onderzoek richt hij zich in meerdere studies op de effecten en voorwaarden van Foutloos Rekenen.

Meer Aurora-onderwijscongres sessies

In het kort: Sterk Techniekonderwijs als catalysator voor vernieuwing en contextrijk onderwijs
In het kort: Tekstloze prentenboeken zijn kansrijke spiegels en vensters voor alle kinderen én hun ouders. Wat is er bekend over de bijdrage van tekstloze prentenboeken aan de ontwikkeling van kinderen? Wat kun je ermee in de praktijk?
In het kort: Teacher leadership in de school is een voorwaarde voor collectief leren. In deze sessie verkennen we de rol die een docent in de school kan innemen als ontwikkelaar, ondersteuner, projectleider, inspirator en/of rolmodel
Ga naar de bovenkant