Docent natuurkunde
het Stedelijk Gymnasium van ‘s-Hertogenbosch

Martijn Leensen

Martijn Leensen is al meer dan 20 jaar als natuurkundedocent betrokken bij het vo. Hij gebruikt onderwijskundig en cognitief onderzoek om zijn eigen lessen vorm te geven. Daarbij stimuleert hij een onderzoekcultuur op school. Hij is daarnaast ook landelijk actief binnen de thema’s toetsing en onderwijsontwikkeling. Martijn deelt zijn kennis in YouTube-video’s, schrijft erover in zijn blog en past het toe in de praktijk. In 2020 werd hij uitgeroepen tot natuurkundedocent van het jaar.

Expertise: vo

Sessiearchief

,

Omschrijving

Samenwerkend leren is een populaire en krachtige werkvorm. Maar samenwerkend leren leidt niet altijd tot de gewenste opbrengsten. Hoe zorg je voor leren tijdens samenwerkend leren? In deze sessie gaan we in op belangrijke randvoorwaarden voor succesvol samenwerkend leren. Hierbij maken we gebruik van de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Maar we zoeken ook actief naar de transfer van deze kennis naar het klaslokaal.

Omschrijving

Hoe kun je het, inmiddels bekende, concept van ‘advance organizer’ in een vorm aanbieden waarin het niet alleen een meerwaarde heeft voor de klassikale lessen, maar ook tijdens het zelfstandig werken. Dit heb ik geprobeerd te bereiken door de advance organizeruit te breiden met een interactief gedeelte met, per thema, een extra infoblad.
In deze presentatie neem ik de toehoorders mee in mijn zoektocht om ‘evidence informed’ nieuw onderwijsmateriaal te ontwikkelen. Vanuit de gedachte dat het de ongeschreven opdracht is van de vakdocent om relevante onderwijsonderzoeksresultaten om te zetten in krachtige tools en interventies in hun eigen klas.

Trefwoorden: advance organizer, concept map, dual coding, retrieval practice, leerdoelen, TIMSS

Zie voor gedetailleerde info over de advance organizer: https://www.leensen.eu/archieven/1664

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant