voorzitter Raad van Bestuur Cito
Cito

Saskia Wools

Dr. Saskia Wools (1983) is manager CitoLab bij Cito. Zij promoveerde bij de Universiteit Twente met een proefschrift over evalueren en valideren van onderwijskundige meetinstrumenten en is nog steeds betrokken bij onderzoeksprojecten over dit onderwerp. Daarnaast voert zij onderzoek uit naar formatieve toetsen en innovatieve toetsvormen. Bij CitoLab leidt zij een multidisciplinair team dat zich richt op onderwijskundig en psychometrisch onderzoek en op de ontwikkeling van prototypes van innovatieve assessments. Saskia is daarnaast verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling en uitvoering van Cito’s onderzoeks- en innovatieagenda.

Expertise: Toetsen, formatief handelen

Sessiearchief

Omschrijving

Formatief toetsen kan een positieve bijdrage leveren aan het leren van leerlingen. Een goede formatieve toets geeft inzicht over wat een leerling al kan, helpt zichtbaar te maken waar de leerling naar toe kan én helpt bepalen hoe een leerling daar kan komen. In deze presentatie vertellen we aan de hand van het formatieve toetsplatform Groeimeter hoe deze principes in de klas gebruikt kunnen worden.
Groeimeter is ontwikkeld vanuit de wens van innovatieve scholen om rekenen meer formatief en leerdoelgericht te toetsen. Belangrijk was daarbij dat alle leerlingen groei ten opzichte van zichzelf konden laten zien Het platform is in een onderwijskundig ontwerponderzoek ontwikkeld en tijdens deze presentatie zullen we de resultaten uit de bijbehorende onderzoeken bespreken. We laten daarmee vooral zien wat we geleerd hebben over formatief toetsen, over de inzet van formatieve toetsen in de klas en gaan in gesprek over de volgende stap van Groeimeter.

Downloads

Ga naar de bovenkant