associate lector
Hogeschool KPZ

Wenckje Jongstra

Wenckje Jongstra (PhD, University Of Toronto, 2003) werkt als associate lector Taalstimulering in het Kennis- en Innovatiecentrum van Hogeschool KPZ. Ze werkt samen met leraren, lerarenopleiders, wetenschappers, studenten en ouders in verschillende onderzoek- en innovatieprojecten, onder andere projecten waarin rijke jeudliteratuur centraal staat. Wenckje is lid van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs en projectleider van het onderzoek Lezen en laten lezen; leraren als leesbevorderaars in het PO en VO.

Expertise: Taalstimulering

Sessiearchief

,

Omschrijving

Tekstloze prentenboeken zijn kansrijke spiegels en vensters voor alle kinderen én hun ouders. Wat is er bekend over de bijdrage van tekstloze prentenboeken aan de ontwikkeling van kinderen? Hoe vaak worden ze ingezet in de kinderopvang en het basisonderwijs? Hoe kan het werkveld dit type boeken inzetten t.b.v. het versterken van taalstimulering en ouderbetrokkenheid en welke competenties vraagt dat van professionals? In deze lezing delen we onze inzichten en praktische materialen uit verschillende projecten van de onderzoeksprogrammering Tekstloos maar kansrijk. Deze programmering is onderdeel van het associate lectoraat Taalstimulering en richt zich op praktijkgericht onderzoek naar de multifunctionele inzet van tekstloze prentenboeken in de verschillende leefwerelden van opgroeiende kinderen.

Omschrijving

In deze bijdrage wordt een professionaliseringsaanpak gepresenteerd, gericht op de versterking van de leraar als leesbevorderaar. Het gaat hierbij om leesplezier, kennis van recente kinderboeken met rijke taal, en didactische kennis en vaardigheden t.a.v. het beïnvloeden van de leesmotivatie van leerlingen. Deze aanpak is de afgelopen 1,5 jaar ontwikkeld in een NRO-kortlopend onderzoeksproject met expertleraren van zeven basisscholen, docent-onderzoekers van twee hogescholen en onderzoekers van Stichting Lezen/Erasmus Universiteit Rotterdam. De aanpak bestaat uit een arrangement van gedrags-, motivatie- en professionaliseringsinterventies. De aanpak is getest door circa vijftig leraren van groep 5/8 op zeven basisscholen. Bij de aanpak horen praktische tools zoals een handreiking en inspiratiekaarten. In de presentatie zal het ontwerpproces toegelicht worden, alsook de ontwerpprincipes van de aanpak. Verder zal er tijd ingeruimd worden om kennis te maken met de praktische tools.

Downloads

Ga naar de bovenkant