Trainer en adviseur
Toetsrevolutie

Hilly Drok

Hilly Drok is trainer en adviseur bij Toetsrevolutie. Tevens maakt zij samen met René Kneyber, Dominique Sluijsmans en Valentina Devid deel uit van het bestuur van Toetsrevolutie. Daarnaast heeft zij jarenlange ervaring als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. Ze is auteur van verscheidene blogs voor Toetsrevolutie.

Expertise: voortgezet onderwijs, formatief handelen

Sessiearchief

,

Omschrijving

Een belangrijk doel van het onderwijs is om studenten en leerlingen uiteindelijk tot zelfstandige beheersing te laten komen van hetgeen ze wordt aangeleerd. Uiteindelijk zullen ze namelijk zelf in staat moeten zijn om het eindexamen te maken, dat sollicitatiegesprek in het Engels te voeren of die klant professioneel te woord te staan. Maar om zelfstandigheid te bereiken, heb je zelfregulatievaardigheden nodig. Deze vaardigheden moeten leerlingen en studenten wel aangeleerd worden, zeker op domeinen waar zij moeite mee hebben. Maar hoe organiseer je dat in je dagelijkse praktijk? Wij willen je in deze sessie handvatten bieden hoe je leerlingen en studenten meer zelfregulatievaardigheden aan kunt leren op weg naar zelfstandigheid.

Downloads

Omschrijving

Feedback is een van de krachtigste manieren waarop docenten het leren van hun leerlingen kunnen ondersteunen. Toch zorgt de feedback die we geven niet altijd voor de zelfstandige beheersing waar we op hopen. Het doel van onderwijs is immers dat leerlingen zelfstandig het diepgewortelde begrip dat ze opdoen toe kunnen passen in een andere context dan waar ze het geleerd hebben. En zelfstandigheid creëer je als docent niet door je handen ervan aftrekken en leerlingen in het diepe te gooien. Maar te veel begeleiding en ondersteuning blijven bieden aan leerlingen, helpt ze weer niet in het zelfstandig worden. Door feedback te geven die gepaste ondersteuning biedt in de verschillende fasen van de ontwikkeling van leerlingen, leer je leerlingen om steeds een stapje verder te doen richting die zelfstandige beheersing. In deze sessie wil ik handvatten bieden voor het geven van effectieve feedback die de leerling in actie zet, jou als docent werk uit handen neemt en zelfstandigheid stimuleert.

Downloads

,

Omschrijving

Wanneer je je onderwijs vormgeeft volgens de principes van formatief handelen, is het belangrijk dat je ook voor feedback een logische plaats vindt in je curriculum. Vanuit het idee van formatief handelen is het doel van onderwijs leerlingen zelfstandig laten worden om diepgeworteld begrip toe te passen in verschillende contexten. Door leerlingen op verschillende fasen in hun leerproces op verschillende manieren feedback te geven en de sturing vanuit jou als docent steeds iets verder af te bouwen, zorg je ervoor dat leerlingen hiertoe in staat zijn. Maar hoe bouw je een proces rondom feedback op? En hoe zorg je er daarbij voor dat je de leerlingen gepaste ondersteuning biedt om steeds wat zelfstandiger te kunnen worden? Daar gaan wij in deze sessie handvatten voor bieden.

Downloads

Preview

Ga naar de bovenkant