Project omschrijving

Stefan De Clerck

Onderzoeker, Thomas More-hogeschool
Huidige sessie
Sessie archief
bio

MATERIALEN

Stefan De Clerck – Effectief Rekenonderwijs Plaats de kracht terug in leerkracht

Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

SESSIE

Er is geen huidige sessie

SESSIE ARCHIEF

Effectief rekenonderwijs plaatst de “kracht” terug in leerkracht.

In deze sessie bekijken we hoe de leerkracht rekenonderwijs effectiever maakt en leerwinst vergroot door in te zetten op een aantal zaken: een duidelijk lesplan met heldere doelen, geleidelijk overdragen van verantwoordelijkheid, dagdagelijks automatiseren en kennis over hoe je alle rekenaars doet groeien. De leerkracht brengt als expert de nieuwe leerstof aan en begeleidt de leerlingen tot ze in staat zijn om deze leerstof zelfstandig te verwerken.

We vertrekken vanuit het boek “Effectief Rekenonderwijs op de basisschool” en koppelen theorie aan ervaringen uit de eigen klaspraktijk.

BIO

Stefan was 18 jaar werkzaam in de basisschool. Twee jaar geleden studeerde hij af als master Opleidings-en Onderwijswetenschappen. Dit was het moment om het lesgeven achter zich te laten en op een andere manier met onderwijs bezig te zijn. De voorbije schooljaren reisde hij als gecertificeerd trainer Effectief Rekenonderwijs en Close Reading door Vlaanderen om scholen en individuele leerkrachten te ondersteunen. Sinds kort maakt hij deel uit van ExCEL, het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren aan Thomas More. Daarnaast is hij stafmedewerker pedagogiek bij Studio Globo, een ngo voor ontwikkelingssamenwerking die zich specialiseert in ontwikkelingseducatie.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte over onder andere sprekers, workshops, ticket verkoop en nieuwe blog posts.