Stefan De Clerck

Onderzoeker en nascholer, het Expertisecentrum voor Effectief Leren (ExCEL) aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen

Evenement

MATERIALEN

Stefan De Clerck – Effectief Rekenonderwijs Plaats de kracht terug in leerkracht

Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

SESSIE

Er is geen huidige sessie.

SESSIE ARCHIEF

Hoe werk je aan beter leesbegrip?

Wat doe je om het leesbegrip van leerlingen te vergroten?
In deze sessie bespreken we wat je als leraar voor, tijdens en na het lezen van een tekst kan doen zodat jouw leerlingen de tekst beter begrijpen.
Hierbij baseren we ons op het werk van Elizabeth Stevens en Sharon Vaughn aangevuld met praktische voorbeelden en tips voor in de klas.

Effectief rekenonderwijs plaatst de “kracht” terug in leerkracht.

In deze sessie bekijken we hoe de leerkracht rekenonderwijs effectiever maakt en leerwinst vergroot door in te zetten op een aantal zaken: een duidelijk lesplan met heldere doelen, geleidelijk overdragen van verantwoordelijkheid, dagdagelijks automatiseren en kennis over hoe je alle rekenaars doet groeien. De leerkracht brengt als expert de nieuwe leerstof aan en begeleidt de leerlingen tot ze in staat zijn om deze leerstof zelfstandig te verwerken.

We vertrekken vanuit het boek “Effectief Rekenonderwijs op de basisschool” en koppelen theorie aan ervaringen uit de eigen klaspraktijk.

BIO

Na een carrière van net geen 20 jaar voor de klas liet Stefan de klas achter zich om. Gewapend met een masterdiploma Opleidings- en Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen trok hij Vlaanderen door om nascholing te geven rond didactiek, rekenonderwijs en begrijpend lezen.

Nu werkt hij bij ExCEL mee aan onderzoek rond effectief leesonderwijs. Daarnaast werkt hij ook mee aan het professionaliseren van leerkrachten basisonderwijs in Vlaanderen en Nederland.

Meer researchED direct naar je inbox?

Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.