Wim van de Hulst

Leraar wiskunde

Evenement

    MATERIALEN

    Wim van de Hulst – De beperkte blik van de directe instructie

    Powerpoint presentatie researchED Nederland 2020

    SESSIE

    Er is geen huidige sessie

    SESSIE ARCHIEF

    De beperkte blik van de directe instructie

    Pleidooien voor het door ‘directe instructie’ aanbieden van kennis, in plaats van het trainen van vaardigheden, mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen. [Zie bijv. de boeken “Op de schouders van reuzen” en “Wijze lessen” en veel onderwijsblogs.] Terecht. Het zijn goed onderbouwde ideeën die snel en goed in de klas toe te passen zijn. Niets mis mee. Waar ik moeite mee heb is dat niet alleen de kwaliteit van de eigen ideeën benadrukt wordt, maar dat vaak tegelijkertijd andere visies al snel weggezet worden als “ideologieën” en dat andere onderzoekers soms zelfs gediskwalificeerd worden als “eduquacks”.
    Ook op deze editie van researchED zijn er veel sessies die de boodschap van de directe instructie uitdragen. Als tegenwicht, en vooral ook om het debat te stimuleren, wil ik ingaan op de beperkte blik van deze visie. Ik zal daarbij veelal refereren aan mijn eigen vak, wiskunde, maar ik hoop dat mijn presentatie ook voor andere leraren interessant (en prikkelend) zal zijn.

    Vanuit het perspectief van de leraar

    Er bestaat een kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk: Resultaten uit het onderzoek zijn bij de meeste leraren niet of nauwelijks bekend.
    Ik besloot daarom afgelopen zomer zelf als leraar in Hamburg te gaan kijken bij de ICME, het International Congress on Mathematical Education, de grootste internationale bijeenkomst van onderzoekers op het terrein van reken- en wiskundeonderwijs (www.icme13.org).
    In de presentatie zal ik verslag doen van mijn observaties. Naast centrale thema’s tracht ik ook, zij het kort, inhoudelijk in te gaan op enkele specifieke onderwerpen uit de conferentie.
    Ik zal zeker geen kant en klare antwoorden kunnen aanbieden, maar ik zal wel trachten uiteindelijk enkele concrete ideeën te opperen hoe je als wiskundeleraar (of als rekendocent in het basisonderwijs) mogelijk meer bekend kan raken met resultaten uit onderzoek.

    BIO

    Ik ben ruim 35 jaar werkzaam in het voortgezet onderwijs (vooral vwo en havo), sinds midden jaren ’90 als leraar wiskunde. De laatste jaren heb ik wat ‘afstand’ genomen en doe ik vooral invalwerk (op reguliere basis, niet als zzp-er of als ‘dure’ uitzendkracht).
    De laatste 10 jaar ben geïnteresseerd geraakt in onderzoek. Maar niet om het zelf ook te gaan doen! Integendeel: Ik verbaas me er juist over hoe veel onderzoek er al is. En waar in de praktijk dan vaak niet of nauwelijks iets mee gedaan wordt… Het bestuderen van deze rare kloof tussen onderzoek en onderwijspraktijk doe ik o.a. door het bezoeken van (internationale) onderzoeks-conferenties. Zo is een soort persoonlijk onderzoeksproject ontstaan.

    Meer researchED direct naar je inbox?

    Blijf op de hoogte van onder andere sprekers, workshops, ticketverkoop en nieuwe blogposts.

    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.