In de theaterzaal van de DENISE-school in Amsterdam vond op woensdag 7 september de kick-off plaats van Onderwijskennis Netwerk Amsterdam (ONA), een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de verzamelde Amsterdam primair onderwijsbesturen (BBO) en Education Lab.
De komende twee jaar bouwt ONA samen met vier basisscholen aan een groeiende beweging van research-informed onderwijs door middel van het opzetten van een ONA-expertnetwerk, het versterken van het vakmanschap van leraren en schoolleiders en het verbeteren van onderwijskwaliteit.

De vier basisscholen (obs Wereldwijs, bs Pro Rege, bs de Driemaster en de Alan Turingschool) vormen samen met de onderwijsonderzoekers van Education Lab de spil van dit nieuwe initiatief.

Tijdens de kick-off werden de ambities van ONA uit de doeken gedaan, waarbij ook goede voorbeelden van over de grens aan bod kwamen. Na de opening waarin expertleraar Heleen Buhrs haar persoonlijke ontwikkeling rondom vakmanschap deelde, werd er ook over de grens gekeken. Becky Francis (ceo Education Endowment Foundation – EEF) en Tim Surma (directeur Expertisecentrum Effectief Leren – ExCEL) vertelden hoe in het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen een soortgelijk initiatief handen en voeten kreeg.

Met researchED Nederland werken we samen met ONA waar we kunnen, onder andere in het opzetten en vormgeven van het ONA-expertnetwerk en de voorbereiding en uitvoering van verschillende bijeenkomsten. Samen trachten we de beweging van research-informed onderwijs weer een stap verder te brengen!

ONA