Leerkracht, kwaliteitscoördinator en curriculumontwikkelaar
Stichting De Linge

Annemieke Keersmaekers

Annemieke Keersmaekers is leerkracht en kwaliteitscoördinator in het primair onderwijs. Daarnaast is zij afgestudeerd curriculumontwikkelaar en werkt ze als lesauteur voor de methode Wetenswaardig. Annemieke spreekt ook regelmatig op verschillende onderwijsbijeenkomsten.

Expertise: Curriculumontwikkeling, po

Sessiearchief

,

Omschrijving

We weten uit wetenschappelijk onderzoek heel goed hoe kinderen het beste leren en werken aan tekstbegrip. Kennis is de sleutel tot succes. We weten dus ook hoe goede en effectieve lessen eruit zouden moeten zien.

Toch maken we nog veel gebruik van methodes of methodieken die niet bij deze kennis aansluiten. Van lessen vol met invuloefeningen tot betekenisloze teksten, die nauwelijks een tekst te noemen zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo gek.. Als je bedenkt hoeveel tijd het kost en hoe complex het is om zelf goede lessen te maken, is dat in de schaarse tijd die leerkrachten hebben een hele opgave!

Als leerkrachten en lesauteurs delen wij concrete handvatten om een goede wereldoriëntatieles te geven, waarbij het lezen is geïntegreerd. Daarnaast bespreken we hoe de elementen van een goede les terugkomen in alle lessen van de kennisrijke lesmethode Wetenswaardig.

,

Omschrijving

Je moet op een school goed nadenken over wat je allemaal wil verbeteren, maar ook over hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Met andere woorden: goed onderwijs ontwerpen is een kunst, maar implementeren ook. Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan naar de to do’s & don’ts bij implementatieprocessen en onder welke condities deze het meeste kans van slagen hebben. In deze sessie delen Annemieke en Erik de belangrijkste inzichten uit deze onderzoeken én vertellen zij wat zij zelf (door schade en schande) hebben geleerd van hun eigen ervaringen als organisatieadviseurs. De sessie is gericht op iedereen die zich direct of indirect, formeel of informeel, praktisch of theoretisch, bezighoudt met leiderschap in scholen.

Downloads

Ga naar de bovenkant