Docent en onderzoeker
GSF

Jacoliene van Wijk

Jacoliene van Wijk is van oorsprong industrieel ontwerpen, en sinds 20 jaar eerste graads wiskundedocent. Sinds een aantal jaar doet zij promotieonderzoek naar het DOEN van wiskunde, via het gebruik van wiskundig vouwen.

Expertise: Wiskundig vouwen

Sessiearchief

Omschrijving

Binnen de GSF willen we meer (laagdrempelige) uitwisselingen gaan stimuleren tussen vaksecties van verschillende scholen. Deze bijeenkomst biedt een eerste laagdrempelige mogelijkheid om met collega’s van het schoolvak Wiskunde ideeën en ervaringen uit te wisselen. Tijdens deze startbijeenkomst inventariseren we welke behoeftes er zijn voor verdere samenwerking en ondersteuning, zowel organisatorisch als inhoudelijk. Denk aan het delen van concrete materialen zoals werkvormen, PTA’s en toetsen of het delen van inzichten over eventuele vakvernieuwingen of recente inzichten uit vakdidactisch onderzoek. We kijken ernaar uit om tijdens ResearchEd de eerste stap te zetten in verdere samenwerking en uitwisselingen tussen docenten Wiskunde.

Omschrijving

In deze presentatie behandelen we een vouwopdracht van ca. 10 minuten, die geschikt is om in te zetten voor veel verschillende leerdoelen, van 1 vmbo tot en met 6 vwo wiskunde A en B. Leerdoelen kunnen zijn het leren omgaan met de geodriehoek, de hoekensom, Z-hoeken, gelijkzijdige driehoeken, recursieve formules, exponentiële functies, en last but not least: limieten. We gaan deze vouwopdracht natuurlijk zelf uitproberen, maar je krijgt ook meer informatie over de “hoe en waarom” van wiskundige origami.

Omschrijving

Vrijwel iedere leerling vindt het leuk om de les te starten met vouwen, óók op het voortgezet onderwijs. Dat er vervolgens nog leerzame wiskunde volgt, gebaseerd op het vouwwerk, dat verwachten veel leerlingen niet! In deze presentatie ga je -na een korte inleiding- zelf aan de slag!
Wiskundig vouwen kan leerlingen helpen begrijpen waarom de gradenboog van een geodriehoek niet hetzelfde is als een liniaal, ofwel: wat ging er mis bij de Hema geodriehoek? (praktijkonderwijs, onderbouw) óf je kiest voor zelf de verdubbelingsformules afleiden (vwo bovenbouw). Vervolgens gaan we voor alle niveaus in op het begrip en/of opstellen van een exponentiële functie met vouwen, én het maken van een grafiek.

Ga naar de bovenkant