Wiskundig vouwen: van concreet naar abstract in 10 minuten

Jacoliene van Wijk

Omschrijving

Vrijwel iedere leerling vindt het leuk om de les te starten met vouwen, óók op het voortgezet onderwijs. Dat er vervolgens nog leerzame wiskunde volgt, gebaseerd op het vouwwerk, dat verwachten veel leerlingen niet! In deze presentatie ga je -na een korte inleiding- zelf aan de slag!
Wiskundig vouwen kan leerlingen helpen begrijpen waarom de gradenboog van een geodriehoek niet hetzelfde is als een liniaal, ofwel: wat ging er mis bij de Hema geodriehoek? (praktijkonderwijs, onderbouw) óf je kiest voor zelf de verdubbelingsformules afleiden (vwo bovenbouw). Vervolgens gaan we voor alle niveaus in op het begrip en/of opstellen van een exponentiële functie met vouwen, én het maken van een grafiek.

Docent wiskunde en promovenda
Goois Lyceum

Jacoliene van Wijk is heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft en is nu 15 jaar wiskundedocent, met leservaring van gymnasium tot en met vmbo. Op dit moment is zij eerstegraads wiskundedocent op het Goois Lyceum en doet zij promotie-onderzoek naar het effectief inzetten van wiskundige origami in de wiskundeles. Dit onderzoek doet zij bij het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht. Zij heeft hiervoor in september 2022 de Dudoc-bèta promotiebeurs gekregen. Zij richt zich in haar onderzoek zowel op de onder- als bovenbouw op de havo en het vwo.

Ga naar de bovenkant