Vier bijzondere leraren
Jan Tishauser, Voorzitter researchED Nederland.
Elk jaar kiest de Stichting Leraren van het Jaar op de Dag van de Leraar de nieuwe Leraren van het Jaar.
Op het College de Brink in Laren kwamen vier jury’s bijeen om voor elke sector (speciaal onderwijs, primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs) een Leraar van het Jaar te kiezen. De school bruiste die dag van de activiteiten want tegelijkertijd vond de studiedag plaats voor Gooise Scholen Federatie en de Onderwijsregio Midden Nederland vo-mbo in de vorm van een researchED-congres.
Voor het eerst mocht ik plaatsnemen in de jury voor het voortgezet onderwijs. Van tevoren waren wij overstelpt met informatie over de drie kandidaten die het tot de shortlist hadden geschopt. Voor mij persoonlijk leidde al deze informatie niet tot een duidelijke voorkeur vooraf. Net als mijn mede-juryleden moest ik het vooral hebben van het gesprek dat wij met elke kandidaat voerden. Tijdens deze gesprekken werd het duidelijk dat iedere genomineerde het verdient om tot Leraar van het Jaar te worden verkozen.
Ik wil vooral benadrukken dat wij niet de beste leraar van het jaar kiezen. We kiezen voor de persoon waarvan wij denken dat die een jaar lang een prima ambassadeur voor deze onderwijssector zal zijn. Een persoon die niet alleen een hele goede leraar is, maar die ook zijn of haar passie voor dit mooie beroep op de buitenwereld kan overbrengen. We hebben ambassadeurs nodig die aan de wereld laten zien hoe mooi, belangrijk en bevredigend het werken in het onderwijs is. Een ambassadeur die hart voor de zaak heeft en betrokkenheid bij de leerlingen uitstraalt.
Iedere kandidaat had dat op zijn of haar manier in zich en ik ben ervan overtuigd dat de andere jury’s dat ook hebben ervaren. Voor ons gaf één eigenschap van de genomineerde die wij uiteindelijk kozen de doorslag: hij is niet alleen een hele goede, gepassioneerde leraar, maar ook een man die ons allemaal wist te raken met zijn woorden. Een man met een unieke levensloop die, in alles wat hij zegt en doet, zich laat leiden door zijn sterke persoonlijke overtuigingen. Hij beschikt daarnaast ook nog eens over een ontwapenend gevoel voor humor.
Nadat wij ons werk als jury hadden gedaan volgde in Theater Singer in Laren de uiteindelijke bekendmaking van de vier Leraren van het Jaar. Wat een feest! Alle genomineerden hadden hun achterban bestaande uit leerlingen, familieleden en ouders meegenomen. De voortreffelijke voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar, Andrew Niemeijer, hield de luidruchtige zaal prima in de hand en wij mochten kijken naar de video’s waarin elke genomineerde zich presenteerde. De staatsecretaris, Mariëlle Paul, las telkens de juryrapporten voor en reikte de prijzen uit. Elke keer vulde de zaal zich met zuchten van teleurstelling die overstemd werden door de juichkreten van de achterban van de winnaar.
De vier Leraren van het Jaar zijn:
Roos van der Linden, De Regenboog, Utrecht (po)
Roos Hoornick, De Ortolaan, Roermond (so)
Arash Mortezavy, Visser ‘t Hooft Lyceum, Leiderdorp (vo)
Eline Gerritsen, ROC Nijmegen (mbo)
Deze leraren gaan een bijzonder jaar tegemoet waarin veel deuren voor hen opengaan.
Voor ‘onze’ Leraar van het Jaar voor het vo, Arash Mortezavy, begon de dag met een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Laren waar hij in 2010 nog woonde.
Voor mij was het een bijzondere ervaring om deel te mogen nemen aan deze verkiezing. Ik ben behoorlijk onder de indruk geraakt van de manier waarop Andrew Niemeijer en zijn medebestuursleden erin slagen om met alle voorgaande Leraren van het Jaar een sterke community op te bouwen. Het is mij duidelijk geworden dat je voor het leven Leraar van het Jaar bent.
Ik ben ook onder de indruk van de robuuste onderwijskennis van mijn medejuryleden. Zij weten allemaal waar het omdraait binnen en buiten de klas. Het was een voorrecht om met zo’n gezelschap de dag door te mogen brengen.
Rest mij om deze leraren veel plezier en succes toe te wensen in dit voor hen hele bijzonder jaar.
Jan Tishauser.