researchED Nederland Nieuwspagina

Welkom op onze nieuwspagina, waar we het nieuws uit onze nieuwsbrieven bundelen.
Blog: Flipping the Classroom
Ik werd deze week verrast door een meta-analyse waaruit blijkt dat het zogenaamde ‘Flipping the Classroom’ in potentie tot een behoorlijke leerwinst kan leiden; vooral voor leerlingen waarvan de ouders een laag inkomen hebben. Toen ik er wat dieper indook, kwam ik nog een meta-analyse tegen van David van Alten c.s. uit 2019 die ook al een positief effect rapporteerden.
De researchED NL Podcast afl. 57: Remco Pijpers & Michel Cents
In aflevering 57 van onze researchED Nederland podcast met Remco Pijpers en Michel Cents gaan we in aanloop naar het researchED-congres in Laren in samenwerking met de Gooise Scholen Federatie, de Onderwijsregio Midden Nederland Leert en de Stichting Leraren van het Jaar in gesprek over de kansen en uitdagingen als het gaat om digitalisering en Artificial Intelligence in ons onderwijs.
Blog: De gelukkigste kinderen?
Senay Boztas maakt deze week in een artikel in The Guardian gehakt van het Nederlandse onderwijs, met name als het gaat om het welzijn van onze kinderen. De aanleiding voor haar artikel is de discussie die in Engeland is ontstaan rondom het geluk van het Nederlandse (en Engelse) kind. Het zal u misschien zijn ontgaan, maar in Engeland is het geluk van onze Nederlandse kinderen een actueel onderwerp. Het begon met ‘The Good Childhood Report’ van ‘The Children’s Society’ waarin gesteld wordt dat de Engelse kinderen de minst gelukkige van Europa zijn en de Nederlandse kinderen de gelukkigste.
Blog: Hebben we het al over gedrag gehad?
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Schoolleiders en bestuurders hebben, soms met veel pijn en moeite, ervoor gezorgd dat er goed opgeleide, bekwame leraren voor de klas staan. Iedereen gaat vol frisse moed aan de slag. Het begin van het schooljaar is ook het moment waarop scholen, teams en leraren aan ouders en leerlingen duidelijk kunnen maken welke gedragsverwachtingen zij hanteren en hoe dat er in de praktijk uitziet.
Blog van de maand nr. 10 – Jeanne van Loon
Leren is altijd belangrijk voor me geweest. Als kind was ik al erg leergierig. Er was zoveel om te ontdekken en te weten te komen! Ik wilde ook heel graag leren lezen. Niet alleen omdat ik daardoor mijn oudere zussen niet langer hoefde te vragen om de ondertiteling van de tv voor te lezen, maar vooral ook omdat ik door zelf te lezen mezelf helemaal kon verliezen in boeken. Hierdoor kwam ik letterlijk meer te weten, zowel qua kennis als qua verhalen en daar werd ik blij van! Ik wilde de wereld leren kennen, meeleven met de avonturen van anderen en andere perspectieven zien en (leren) begrijpen.
De researchED NL Podcast afl. 53: Jorrit Blaas, Bernard Teunis & Esther van Huisstede | Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW
Een extra podcast in samenwerking met het Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW, met Jorrit Blaas, Bernard Teunis en Esther van Huisstede – Over de concept-kerndoelen en werken aan de basisvaardigheden. Waarom komen er nieuwe kerndoelen voor de basisvaardigheden Nederlands, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid? Hoe worden de nieuwe kerndoelen ontwikkeld? Luister in deze podcast hoe scholen betrokken zijn en hoe je als school curriculumbewust met de kerndoelen aan de slag kunt gaan.
De researchED NL Podcast afl. 52: Sofie Faes
We gaan in gesprek met Sofie Faes: Over het belang van een sterke feedbackcultuur in ons onderwijs, hoe feedback leerlingen ook echt tot actie kan brengen en wat daarvoor nodig is. En eh: Hoe staat het eigenlijk met die feedbackcultuur tussen leraren zelf?