researchED Nederland Nieuwspagina

Welkom op onze nieuwspagina, waar we het nieuws uit onze nieuwsbrieven bundelen.
De researchED NL Podcast afl. 53: Jorrit Blaas, Bernard Teunis & Esther van Huisstede | Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW
Een extra podcast in samenwerking met het Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW, met Jorrit Blaas, Bernard Teunis en Esther van Huisstede – Over de concept-kerndoelen en werken aan de basisvaardigheden. Waarom komen er nieuwe kerndoelen voor de basisvaardigheden Nederlands, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid? Hoe worden de nieuwe kerndoelen ontwikkeld? Luister in deze podcast hoe scholen betrokken zijn en hoe je als school curriculumbewust met de kerndoelen aan de slag kunt gaan.
De researchED NL Podcast afl. 52: Sofie Faes
We gaan in gesprek met Sofie Faes: Over het belang van een sterke feedbackcultuur in ons onderwijs, hoe feedback leerlingen ook echt tot actie kan brengen en wat daarvoor nodig is. En eh: Hoe staat het eigenlijk met die feedbackcultuur tussen leraren zelf?
De researchED NL Podcast afl. 51: Ina Cijvat & Marco Snoek
In deze aflevering van onze podcast gaan we in gesprek met Ina Cijvat en Marco Snoek. We hebben het over onderwijs als teamsport en het neerzetten van een professionele teamcultuur om in gezamenlijkheid vanuit een curriculumherziening te komen tot het beste onderwijs tot in de klas.
De researchED NL Podcast afl. 50: Maarten Huygen
In aflevering 50 van onze podcast spreken we met Maarten Huygen. Over ons Nederlands onderwijs vanuit het oogpunt van een nationaal en internationaal ervaren (onderwijs)journalist. Wat gaat er goed en wat kan er beter? En wat zegt het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet hier precies over?
Blog van de maand nr. 8 – Sanne Kuijt
Ons blog is dit keer geschreven door schoolleider in opleiding Sanne Kuijt. Hij werkt op de Willibrordschool in Vleuten, Utrecht, bij stichting Wijs!. Zijn column komt voort uit een essay van Hannah Arendt. Motto: hoe beter wij ons ambacht kennen, des te meer ons aanzien zal groeien. Hij start met een link naar het maken en componeren van muziek, met de actualiteit (zonder geloofsovertuiging) van de Matthäus-Passion naar het leren van kinderen. 
Blog van de maand nr. 7 – Iwan Raats
Deze keer een korte bijdrage van basisschoolleerkracht Iwan Raats. Iwan werkte in Londen bij NOB (Nederlands Onderwijs Buitenland) en werkt nu op The British School of Amsterdam. Hij neemt je mee naar een alternatieve manier van differentiëren.
Hoorn, Noord-Holland, Nederland, 2–9-2020

Portretten TechniekPact West-Friesland. 
Kinderopvang Lief voor de Rabobank voor de Westfriese Zaken



(Photo by: Guillaume Groen / De Beeldunie )
Er is al jaren veel te doen om de staat van het Nederlandse onderwijs. PISA-resultaten die achteruit hollen, leerlingen die niet goed meer kunnen lezen en rekenen en en mensen die op sociale media elkaar blijven bekritiseren op onderwijsvisies en aanpak. Moet de overheid de regie pakken en veel meer bepalen hoe er les gegeven moet worden? Martin Ooijevaar schrijft hierover deze maand de researchED-gastcolumn.